5 z 8

fot. pixabay
Sandacz zamiast karpia
Sandacz to jedna z najlepszych ryb słodkowodnych. Ma chude, kruche, delikatne mięso, a przy tym sporo żelaza oraz witaminy A. Na wigilię warto przyrządzić go z grzybowym sosem, pieczarkami ze śmietaną, czy z pieczonym porem.
6 z 8

fot. pixabay
Łosoś zamiast karpia
Łosoś ma charakterystyczne, lekko różowe mięso, a do tego ma dosyć neutralny smak, przez co smakuje wielu osobom. Na święta można go przyrządzić w galarecie, dodać do sałatki, a także zapiekać z różnymi warzywami.
7 z 8

fot. pixabay
Tołpyga zamiast karpia
Tołpyga to ryba z rodziny karpiowatych. Jest bardzo podobna do karpia jeśli chodzi o drobne ości i zapach, jednak jest bardziej kremowa, lekkostrawna i delikatna. Tołpyga pieczona w cieście czy z pikantną panierką zachwyci każdego!