https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ryby na Boże Narodzenie - te ryby doskonale sprawdzą się na wigilijnym stole. Oto lista najlepszych gatunków ryb

Wideo
od 16 lat
Karp to ryba, która każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Podczas wigilijnej kolacji zwykle serwowany jest w wersji smażonej lub w galarecie. Jednak ości i jego charakterystyczny zapach nie każdemu przypadnie do gustu. Jakie ryby można wykorzystać podczas szykowania świątecznych potraw? Oto lista najciekawszych propozycji.

Karp – kiedy stał się symbolem świąt?

Karp to ryba słodkowodna, a obecnie także hodowlana. Naturalnie występuje w wodach europejskich i azjatyckich, do Polski został sprowadzony w XII wieku przez zakon cystersów. Obecnie większość osób kojarzy karpia przede wszystkim jako rybę wigilijną, choć tradycja serwowania go podczas Wigilii jest stosunkowo nowa - pojawiła się dopiero w okresie powojennym.

Wtedy popularne stało się hasło ,,Karp na każdym świątecznym stole” propagowane przez ówczesną władzę. Chodziło o to, że Polska – zniszczona po wojnie – potrzebowała taniej i łatwej w hodowli ryby, a karp nadawał się idealnie.

Karp na wigilijnym stole

Karp na Wigilię klasycznie podawany jest w wersji smażonej lub w galarecie. Wystarczy przyrządzić standardową panierkę, dodać odrobiny przypraw i wrzucić rybę na patelnię. Także wariant z warzywami i galaretką jest dobry, szczególnie że taką rybę można dłużej przechowywać bez straty smaku. Jeśli jednak szukamy bardziej wyrafinowanych smaków to warto karpia dusić w białym winie, upiec w miodowej marynacie, czy zapiec z kiszoną kapustą lub żurawiną. Jest tylko jeden problem – ryba ta ma nieco mulisty, bagienny zapach i smak, a do tego sporo ości. Nie każdy jednak chce jeść ma święta tylko zimne śledzie w śmietanie. Co można przyrządzić na wigilię zamiast karpia?

Co podać zamiast karpia na Wigilię?

Karp może być symbolem Wigilii, jednak to nie znaczy, że każdemu posmakuje. Na szczęście jest sporo ryb, które mają delikatny smak, soczyste mięso, mało ości, a przy tym doskonale komponują się ze świątecznymi dodatkami do dań, takimi jak grzyby, czy kiszona kapusta. Jakie gatunki ryb będą najlepsze? W naszej galerii znajdziesz najczęściej polecane odmiany wraz z inspiracjami na pyszne dania.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska