https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Rynek winny w Polsce. To był rok pod znakiem wina

oprac. TIK; fot sxc
Wzrost zainteresowania winem w naszym kraju nie ogranicza się tylko do coraz większego spożycia
Wzrost zainteresowania winem w naszym kraju nie ogranicza się tylko do coraz większego spożycia
Rok 2011 mija w Polsce pod znakiem wyborów, naszej prezydencji, przygotowań do Euro 2012 i wina. Nasi rodacy zaczynają doceniać ten trunek i to z wielu różnych powodów.

Od wielu lat spożycie wina gronowego w Polsce wzrasta w tempie około czterech procent w skali roku. Zgodnie z prognozami The Interantional Wine and Spirit Research dynamika ta utrzyma się.

Przeczytaj: Zarobek na winie. W najlepsze roczniki

Dlaczego? - Cały czas odstajemy na tym polu od krajów z Europy Zachodniej - wyjaśnia Piotr Suchdolskiz Weallth Solutions. - Słabo wypadamy nawet w porównaniu z państwami, które, tak jak my, są importerami wina, a nie producentami.

Przeciętny Polak wypija w ciągu roku 3,7 litra wina gronowego, Brytyjczyk ponad 19 litrów, a Duńczyk 29 litrów. Zgodnie z prognozami, wraz z bogaceniem się polskiego społeczeństwa, będziemy powoli zbliżać się do tych poziomów.

Czytaj również: Rewolucja: drogie wina na półkach Biedronki i Lidla! Tańsze niż w innych sklepach!

Wzrost zainteresowania winem w naszym kraju nie ogranicza się tylko do coraz większego spożycia. Polacy chcą nie tylko pić wino, ale i poszerzać swoją wiedzę na ten temat. Pod tym względem mijający rok był przełomowy. Uniwersytet Jagielloński uruchomił nowy kierunek studiów: enologię – ta egzotycznie brzmiąca dla większości Polaków nazwa oznacza naukę o winie.

Przeczytaj też: Wybór wina: tanie lepiej wypić szybko

Uniwersytet nie ogranicza się tylko do teorii i posiada własną winnicę. Produkowane w niej wino Novum już zyskało uznanie krytyków. Zdobyło m.in. złoty medal na Międzynarodowym Konkursie w Marioborze na Słowenii. Studium podyplomowe o podobnej tematyce uruchomił w mijającym roku również Uniwersytet Łódzki.

Czytaj: Wino na wigilijnym stole? Robert Makłowicz: Do karpia Riesling reński

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

j
joAnna73
Robienie dobrego wina nie jest proste, ale najwyraźniej opłacalne. I dobrze. Ostatnio ukazuje się wiele publikacji nienaukowych o stosowaniu tzw. kalendarza biodynamicznego przy uprawach winogron. Testy wykazały, że wykonywanie czynności w odpowiednim czasie w zgodzie teorią biodynamiki przynosi efekty w postaci lepszego smaku i aromatu.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska