Najsilniejszy spadek produkcji zostanie odnotowany w przypadku owoców, które wyniosą ok. 3,9 mln ton wobec rekordowych 5,1 mln ton w 2018 r. (spadek o ok. 24 proc. r/r). Zmniejszenie zbiorów zostanie odnotowane zarówno w przypadków owoców z drzew (spadek o ok. 25 proc.) jak i owoców z krzewów i plantacji jagodowych (spadek o ok. 20 proc.). Poza suszą do obniżenia tegorocznych zbiorów przyczyniły się również wiosenne przymrozki, a także przesilenie owocowania w poprzednim sezonie.
Znaczące obniżenie zbiorów szacowane jest także w przypadku warzyw gruntowych (spadek o ok. 9 proc.). Tym samym ich zbiory będą wyraźnie niższe od bardzo słabych ubiegłorocznych. Najbardziej obniżą się zbiory buraków (o ok. 12 proc.), kapusty (o ok. 11 proc.) oraz ogórków (o ok. 10 proc.).
Zobacz też: Pietruszka droższa niż kawior - internauci żartują z wyjątkowo wysokich cen warzyw (memy)
Wzrost produkcji prognozowany jest natomiast w przypadku podstawowych zbóż i mieszanek zbożowych (wzrost o ok. 8 proc.), co będzie efektem wyższych zbiorów zarówno zbóż ozimych jak i jarych. Pomimo wzrostu, wielkość zbiorów ukształtuje się poniżej średniej wieloletniej. Wyższa produkcja prognozowana jest także w przypadku rzepaku i rzepiku (wzrost o ok. 4 proc.).
Jak podkreśla Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A. publikowane szacunki GUS, w szczególności prognozy zakładające wyraźny spadek produkcji warzyw, wskazują na ryzyko wzrostu cen żywności.
– Na ryzyko to wskazuje również opublikowany dzisiaj przez GUS wstępny szacunek inflacji, zgodnie z którym dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych zwiększyła się w lipcu do 6,8 proc r/r wobec 5,7 proc. w czerwcu, osiągając najwyższy poziom od maja 2011 r. – dodaje Olipra.
5 zbawiennych właściwości pomidorów
