
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego: "Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego".
Zdjęcie ilustracyjne

Jednym z zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego dotyczących spożywania jaj, jest to, aby nie stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. "Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu".

Zachorowania wywołane przez pałeczki Salmonella najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności, przypomina Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.

Kupując jajka, należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone. "Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami".