Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella w jajkach z kurnika pod Brodnicą! GIS ostrzega, sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

AGW
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego: "Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego". Zdjęcie ilustracyjne
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego: "Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego". Zdjęcie ilustracyjne pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jajkami pochodzącymi z kurnika w gminie Brodnica. "Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie wymienionych partii jaj w swoich domach.

Ostrzeżenie GIS z 8 października 2019 r. dotyczy jaj z chowu na wolnym wybiegu, oznakowanych kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG. Ich producentem jest kurnik w województwie kujawsko-pomorskim.

Partie jaj, w których wykryto bakterie Salmonella Enteritidis (w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika w Manieczkach).

Główny Inspektorat Sanitarny podaje oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży. Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

  • nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
  • nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
  • nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
  • nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
  • nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Producentem jaj, wobec których GIS ostrzega, jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302. Zakład pakowania jaj: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Jajka są wycofywane z rynku

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję (27.09.2019), która to nakazuje firmie wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach (gmina Brodnica), pochodzących z kurnika K-16. Decyzja powiatowego lekarza weterynarii zawiera również zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.

Jednym z zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego dotyczących spożywania jaj, jest to, aby nie stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. "Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu".

_________________________
Agro Pomorska odcinek 78

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska