https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Salmonellą zatruło się siedem osób

tekst i fot. Karolina Rokitnicka
W powiecie golubsko-dobrzyńskim nie stwierdzono zbiorowych zatruć Salmonellą. Zarejestrowano sześć indywidualnych przypadków.

Właśnie pojawił się siódmy.

Tylko jedna osoba wśród zatrutych była dorosła, pozostałe to dzieci do 5 lat. Do zatruć doszło w domu,

głównie poprzez jaja

Zarażeni spożywali ciasta i domowy makaron. Jeden przypadek wywołany był przez bakterie obecne w owocu. Jednego nie udało się zdiagnozować. Ostatni przypadek jest badany.

Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemologicznej w Golubiu-Dobrzyniu na bieżąco kontrolują punkty obrotu żywnością: sklepy, stragany, bary, restauracje, środki transportu. W tym roku dotarli do 182 punktów. W sezonie letnim nasilają kontrole w gastronomii. Szczególny nacisk stawiają na świeżość produktów i czystość. Nie stwierdzili nieprawidłowości, a jedynie uchybienia - głównie związane z niewłaściwym wykorzystaniem pomieszczeń czy brakiem segregacji.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Golubiu-Dobrzyniu Anna Łęcka ostrzega przed zatruciami i radzi jak przed nimi się ustrzec.

Salmonella

Występuje u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć,obecność białka)bakterie mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe występują zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być usuwane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy .

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych - natychmiast należy zgłosić się do lekarza. Ich lekceważenie może doprowadzić do odwodnienia organizmu, a nawet śmierci dzieci i osób starszych.

Człowiek zakaża się salmonellą poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy i szczurów), a także przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, drób).

Szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody i inne) oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

Zachorowaniom

można zapobiec

przez: mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków, utrzymanie w czystości naczyń, sprzętu kuchennego i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki), przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze, zapobieganie rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu żywności, wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami, całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania, poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazków (smażenie jest mniej skuteczne), mycie jaj przed rozbiciem skorupki, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców oraz zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska