Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Serniki mistrzyń. Konkurs w gminie Chełmża - ZDJĘCIA, przepis na sernik

es
Konkurs na najsmaczniejszy sernik wielkanocny w gminie Chełmża wygrało KGW z Grzegorza. Kolejne na podium były panie z koła w Zajączkowie oraz sołectwo Windak. Nagroda specjalna trafiła do Marii Kucharzewskiej.Na następnych stronach kolejne zdjęcia z konkursu!PRZEPIS NA SERNIKSkładnikiSpód z ciasta marchewkowego:150 g drobno startej marchewki50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych40 g wiórków kokosowych150 g mąki1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżeczka przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masłaMasa serowa500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego500 g sera mascarpone3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)1 i 1/2 szklanki cukru5 jajek + 1 - 2 żółtka80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowegoKrem na wierzch125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak + 200 g kwaśnej śmietany 12% + 3 - 4 łyżki cukru pudruorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowanie Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 26 - 27 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia.Dno i boki smarujemy grubo masłem. Spód z ciasta marchewkowegoPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Do jednej miski należy włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko mieszamy.W trzeciej misce ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, należy dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy zawartość miski z marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką lub krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.Dodajemy zawartość miski z mąką i delikatnie łączymy składniki, tak jak poprzednio. Należy wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.Masa serowaPiekarnik ustawiamy na 175 stopni C. Do misy miksera wkładamy ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijamy kolejno jajka i żółtka, miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec miksujemy ze śmietanką i wanilią. Masę wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.Krem na wierzchWysuwamy sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzamy krem (wszystkie składniki mieszamy w miseczce) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Studzić stopniowo wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na kratkę.Zimny sernik trzeba obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Dekorujemy orzechami włoskimi.Rekordowy Konkurs Palm w Lipnicy Murowanej:
Konkurs na najsmaczniejszy sernik wielkanocny w gminie Chełmża wygrało KGW z Grzegorza. Kolejne na podium były panie z koła w Zajączkowie oraz sołectwo Windak. Nagroda specjalna trafiła do Marii Kucharzewskiej.Na następnych stronach kolejne zdjęcia z konkursu!PRZEPIS NA SERNIKSkładnikiSpód z ciasta marchewkowego:150 g drobno startej marchewki50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych40 g wiórków kokosowych150 g mąki1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżeczka przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masłaMasa serowa500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego500 g sera mascarpone3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)1 i 1/2 szklanki cukru5 jajek + 1 - 2 żółtka80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowegoKrem na wierzch125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak + 200 g kwaśnej śmietany 12% + 3 - 4 łyżki cukru pudruorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowanie Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 26 - 27 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia.Dno i boki smarujemy grubo masłem. Spód z ciasta marchewkowegoPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Do jednej miski należy włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko mieszamy.W trzeciej misce ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, należy dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy zawartość miski z marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką lub krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.Dodajemy zawartość miski z mąką i delikatnie łączymy składniki, tak jak poprzednio. Należy wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.Masa serowaPiekarnik ustawiamy na 175 stopni C. Do misy miksera wkładamy ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijamy kolejno jajka i żółtka, miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec miksujemy ze śmietanką i wanilią. Masę wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.Krem na wierzchWysuwamy sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzamy krem (wszystkie składniki mieszamy w miseczce) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Studzić stopniowo wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na kratkę.Zimny sernik trzeba obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Dekorujemy orzechami włoskimi.Rekordowy Konkurs Palm w Lipnicy Murowanej: K. Orłowska, A. Denderz
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze atrakcje Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska