W trosce o bezpieczeństwo i zdrowie mieszkańców oraz gości wypoczywających na ziemi mogileńskiej, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Mogilnie przeprowadzają liczne kontrole w miejscowościach i obiektach turystycznych.
Kontrole w Przyjezierzu
Szczególnym nadzorem objęty jest kompleks wypoczynkowy w Przyjezierzu. Między innymi skontrolowano tam placówki produkcji i sprzedaży lodów z automatu, punkty małej gastronomii, ośrodki wczasowe i kolonijne oraz sklepy.
- Stwierdzono, iż punkty sprzedaży lodów z automatu są w większości dobrze przygotowane do tego typu działalności. Stan higieniczno-sanitarny nie budzi zastrzeżeń, jednakże w jednym przypadku nie przedstawiono do wglądu wyników badań personelu. W placówce tej nie monitorowano również temperatury w urządzeniu chłodniczym. Punkty małej gastronomii w większości prowadzone są przez tych samych właścicieli od wielu lat, mających doświadczenie w branży spożywczej i dbających o reżim sanitarny w swoich zakładach - mówi Urszula Piwek-Brejecka, zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mogilnie.
W dwóch przypadkach przeprowadzono kontrole w związku ze skargami konsumentów na panujące złe warunki sanitarne w jednym z punktów małej gastronomii oraz w punkcie sprzedaży piwa w Przyjezierzu. Zarzuty potwierdziły się, a winnych zaniedbań ukarano mandatami na kwotę 600 zł oraz wydano stosowne decyzje.
Wczasy i kolonie bez zastrzeżeń
Skontrolowane ośrodki wczasowe nie budzą zastrzeżeń higieniczno-zdrowotnych. Miejsca ogólnie dostępne tj. sanitariaty, prysznice, świetlice, miejsca gromadzeń nieczystości są systematycznie sprzątane, a drobne usterki pracownicy usuwają na bieżąco.
Szczególną troską pracownicy Sanepidu obejmują dzieci i młodzież wypoczywającą w ośrodkach w Przyjezierzu, Gozdawie, Chałupskach i Żabnie. Na zorganizowanych koloniach i obozach odpoczywało tam dotąd ok. 1700 osób. W czasie kontroli nie stwierdzono zaniedbań co do stanu higieniczno-sanitarnego tych placówek.
Coraz lepiej
- Można stwierdzić, iż obecny sezon letni przebiega spokojnie i bezpiecznie. Systematycznie poprawia się stan sanitarno-higieniczny obiektów spożywczych oraz ośrodków wczasowych. Niewątpliwe jest to związane z narastającą konkurencją i walką o klienta, a także z większą świadomością zarówno kupujących jak i handlujących. Pracownicy inspekcji sanitarnej nie tylko sprawdzają warunki higeniczno-zdrowotne panujące w kontrolowanych obiektach, ale i udzielają fachowych instruktaży dotyczących zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Dobrej Praktyki Higienicznej - podsumowuje Urszula Piwek-Brejecka.
