
Naleśniki bez czy z bzem?
Jadalny kwiat w cieście naleśnikowym brzmi zachęcająco. Okazuje się, że jego przygotowanie nie jest trudne. Zebrane baldachy odstaw, aby wyszły z nich robaki i nie myj. W tym czasie przygotuj ciasto. Dla jednej osoby wystarczy przepis z jednego jajka, szklanki mleka, 100 g mąki, szczypty proszku do pieczenia i paru kropel wody gazowanej. Czarny bez obtocz ciastem i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Gotowe placuszki można posypać ulubionymi dodatkami.

Dżem z kwiatów czarnego bzu
Wielu fanów przetworów poleca łączenie kwiatów czarnego bzu z truskawkami. Czerwiec to sezon na obie rośliny, które sprawdzą się np. w dżemach. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Potrzeba kilograma truskawek, niecałej szklanki cukru żelującego, kilku baldachów bzu. Najpierw połącz truskawki z cukrem i odstaw, aby wydzielił się sok. Następnie zagotuj, dodając kwiaty. Gotową mieszankę rozdziel do słoiczków i wekuj.