
Sezon na czarny bez
W maju i czerwcu z każdej strony otaczają nas małe białe kwiaty, to czarny bez. Jak go wykorzystać?

Czarny bez na zdrowie
Walory czarnego bzu są znane od lat. Roślina dobrze wpływa na odporność, układ trawienny oraz pracę nerek; dodatkowo jest źródłem wielu witamin i minerałów.

Nalewka z czarnego bzu
Kwiatowa nalewka? Czemu nie! Czarny bez sprawdzi się idealnie. Na miksturę zbierz kwiaty z dużą ilością pyłku, najlepiej kilkadziesiąt baldachów. Przed zagotowaniem odetnij łodyżki, następnie odstaw w celu pozbycia się robaków. W tym czasie możesz zagotować litr wody z kilogramem cukru i sokiem z cytryny. Mieszanką zalej słój z wyłożonymi kwiatami i odstaw na kilka dni. Po tym czasie połącz syrop z litrem spirytusu i dodatkowym sokiem z cytryny. Nalewkę odsącz, rozlej do butelek i schowaj w ciemne miejsce na kilka tygodni.

Syrop z czarnego bzu
Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie syropu. Kwiaty czarnego bzu dobrze zbierać rano, gdy najmocniej pachną. Na litr wody sprawdzi się 15-20 gałązek pełnych kwiatostanów. Przed gotowaniem odetnij łodyżki. Dodaj 4 szklanki cukru i sok z cytryny. Zgęstniałą mieszankę odstaw do wystygnięcia, a następnie na kilka dni wsadź do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop i umieść w ciemnym miejscu.