https://pomorska.pl
reklama

Sezon na grillowanie w Bydgoszczy otwarty. Od soboty skorzystamy z polany w Myślęcinku

Marta Mikołajska
W sobotę, 22 maja, polana przy stoku narciarskim w Myślęcinku w Bydgoszczy ponownie otwiera się dla grillowiczów.
W sobotę, 22 maja, polana przy stoku narciarskim w Myślęcinku w Bydgoszczy ponownie otwiera się dla grillowiczów. Tomasz Czachorowski
Już w najbliższy weekend miłośnicy grilla będą mogli skorzystać z myślęcińskiej polany. Nie są wymagane rezerwacje. Przypominamy najważniejsze zasady dotyczące grillowania.

Zobacz wideo: Sezon żeglugowy w Bydgoszczy otwarty!

Od soboty, 22 maja, udostępniona zostanie polana grillowa w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku "Myślęcinek" w Bydgoszczy. Polana zlokalizowana jest przy stawie, naprzeciwko stoku narciarskiego.

Sezon na grillowanie w Bydgoszczy czas zacząć

Jak informuje Sandra Tyczyno, rzeczniczka Myślęcinka, do skorzystania z niej nie są wymagane żadne zapisy. Obowiązuje jednak kilka zasad, których należy przestrzegać. Dotyczy to przede wszystkim porządku.

- Po grillowaniu śmieci należy wrzucić do śmietnika, prosimy o niepozostawianie ich na ziemi. Chodzi nie tylko o estetykę, dbałość o środowisko i poszanowanie pracy osób zajmujących się parkiem, ale też o bezpieczeństwo. Nawet jedna szklana butelka pozostawiona na trawie może być przyczyną groźnego w skutkach pożaru. Apelujemy również o upewnienie się, czy wyrzucane do śmietnika pozostałości po grillu są już wystudzone - podkreśla Sandra Tyczyno.

Przypominamy, że wciąż obowiązuje reżim sanitarny. Oznacza to brak możliwości organizowania większych zgromadzeń i obowiązek zachowania dystansu społecznego.

Grillowanie w mieście: o czym należy pamiętać?

Z pytaniem o wykroczenia związane z grillowaniem zwróciliśmy się do Arkadiusza Bereszyńskiego, rzecznika Straży Miejskiej w Bydgoszczy. Jak informuje nasz rozmówca, nie ma przepisów, które regulowałyby zasady dotyczące grillowania – czy to na balkonie, czy w plenerach. Zaznacza jedocześnie, że konieczna jest zgoda właściciela danego terenu, na którym chcemy rozpalić grilla. Warto też pamiętać, że z grillowaniem mogą się wiązać inne wykroczenia.

- Zabronione jest rozpalanie otwartego ognia w odległości 100 metrów od ściany lasu. Wykroczeniem jest także zaśmiecanie terenu publicznego czy – towarzyszące często grillowaniu – spożywanie alkoholu w miejscach publicznych. Innym z wykroczeń jest zakłócanie spokoju - poucza Arkadiusz Bereszyński. - Zauważamy, że nie jest powszechnie przyjęte, że grilluje się, "gdzie popadnie". Także na balkonach nie zdarza się to często.

Pozostałe

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak dodaje nasz rozmówca, grilla na balkonie rozpalają przede wszystkim osoby, które nie do końca rozumieją zasady współżycia społecznego i dobrego sąsiedztwa. Zanim jednak zdecydujemy się zorganizować grilla na balkonie, warto sprawdzić, czy nie zabrania tego regulamin wspólnoty lub spółdzielni mieszkaniowej - tam właśnie najczęściej spółdzielnie regulują tę kwestię.

- Przyjmuje się, że grillowanie to domena działkowiczów. Jednak osoby, które nie mają działek, mają możliwość korzystania z miejsc pojawiających się w przestrzeni miejskiej do tego przeznaczonych. W każdym roku takie przestrzenie się pojawiają i zachęcamy mieszkańców do skorzystania z nich - apeluje Arkadiusz Bereszyński.

Grillowanie 2021: w zgodzie ze zdrowiem

Warto pamiętać, by warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan grillować zawsze w folii. Brak takiego zabezpieczenia może powodować wydzielanie się substancji, które są szkodliwe dla organizmu. Do grillowania (w przypadku grilla węglowego) najlepiej wybrać dobrej jakości węgiel drzewny - brykiety powodują osadzanie się na potrawach substancji smolistych. Unikać zaś grillowania powinny osoby cierpiące na niektóre choroby układu pokarmowego, na przykład wrzody żołądka.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ellis Smith

Google pay 97$ per hour my last pay check was $21000 working 1o hours a week online. My younger brother friend has been averaging 12k for months now and he works about 22 hours a week.FVgy I cant believe how easy it was once I tried it out...Must Check ( Home- Media - Tech and More )

FOR More Details________P­A­Y­B­U­Z­Z­1.C­O­M

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Kontrola sanepidu w bydgoskim barze z kebabem po niepokojącej informacji od klientki

Kontrola sanepidu w bydgoskim barze z kebabem po niepokojącej informacji od klientki

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska