
Żółta, biała, czerwona, zielona, słodka, szalotka - odmian cebuli jest wiele, lecz łączy je jedno - wszystkie wykazują cenne dla zdrowia właściwości. Powszechnie wiadomo, że cebula wspomaga odporność. Na jakie jeszcze dolegliwości może pomóc? Odpowiedzi w naszej galerii.

Wsparcie produkcji czerwonych krwinek
Cebula jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym kwas foliowy (B9) i pirydoksynę (B6) — które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie oraz produkcji czerwonych krwinek. Jest również dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza, manganu, magnezu, fosforu, siarki, kwercetyny (to przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne).

Obniża cholesterol, wspiera odporność
Jedzenie surowej cebuli działa bardzo korzystnie na ludzki organizm. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność.

Nie powoduje przyrostu wagi
Cebula jest niskokaloryczna. Ok. 89 proc. cebuli to woda. Jedna średnia cebula to zaledwie 44 kcal. To bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.