To dzieje się z organizmem, gdy jemy cebulę
Cebula powszechnie stosowana jest w kuchniach całego świata. Chętnie dodajemy ją do zup, dań mięsnych, rybnych, sosów czy sałatek. Podkreśla smak potraw i dodaje im charakteru. Warzywo to wydziela również silny, specyficzny zapach - niektórzy go uwielbiają, inni za nim nie przepadają, pewne jest jednak to, że cebulę trudno jest zastąpić. Cebula ceniona jest również ze względu na cenne składniki odżywcze.
Przeczytaj także: Takie są objawy niedoboru witaminy B12 - oto objawy. Takie są najczęstsze objawy niedoboru witaminy B12
Takie są skutki jedzenia cebuli
Cebula zawiera w sobie witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Znajdziemy w niej między innymi:
- witaminę C i witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- błonnik pokarmowy,
- kwercetynę i beta-karoten,
- związki siarki,
- antocyjany,
- potas, wapń, chrom i żelazo.
Co daje jedzenie cebuli? Czy cebula, również na surowo, jest zdrowa? Czy warto wprowadzić cebulę do diety? Odpowiedzi w naszej galerii:
