5 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Alergicy. Ogórki nie są wskazane alergikom. W procesie fermentacji powstaje histamina – im dłużej ogórki są poddawane temu procesowi, tym większe ilości histaminy znajdują się w ogórkach.
6 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Osoby z refluksem. Ogórki małosolne i kiszone wzmagają produkcję kwasów żołądkowych, więc mogą szkodzić osobom cierpiącym z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego.
7 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Osoby zmagające się z IBS. Choroby, w przebiegu których pojawia się rozwolnienie, są przeciwwskazaniem do spożywania ogórków małosolnych.
8 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Osoby z zakrzepicą. Kiszonki to źródło witaminy K, która może zmniejszać skuteczność działania leków rozrzedzających krew, co zwiększa ryzyko powstania zakrzepu.