Ogórki małosolne są twarde, chrupiące i pełne aromatu. Ogórki małosolne są prawdziwą bombą witamin: C, B, K, E oraz minerałów: potasu, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza. Do tego są niskokaloryczne: 100 gram to tylko 12 kalorii!
Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki picia wody z ogórków kiszonych. Zobacz i już nigdy jej nie wylejesz
Cenne składniki odżywcze przenikają do zalewy, dlatego jest ona równie wartościowa, jak same kiszone ogórki. Picie wody z ogórków to znany od lat i sprawdzony sposób na kaca, ale spożywana w nadmiarze może zaszkodzić, ponieważ zawiera mnóstwo soli.
Probiotyki zawarte w ogórkach małosolnych i kiszonych uzupełniają florę jelitową, korzystnie wpływają na trawienie i wchłanianie pokarmów, zapobiegają zaparciom, są doskonałym wsparciem podczas zażywania antybiotyków.
Ogórki małosolne, jak wszystkie kiszonki, wpływają pozytywnie na stan całego organizmu – dbają o zdrowie i urodę, odporność i dobre samopoczucie psychiczne. Smakują wyśmienicie, gaszą pragnienie, wyrównują poziom elektrolitów.
Oto dlaczego warto jeść ogórki małosolne
W galerii poniżej zobaczcie, kto nie może jeść ogórków małosolnych:
