
Takie są skutki uboczne jedzenia cytryny. To dzieje się z organizmem, gdy jemy ten owoc!
Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przez co przyspiesza oczyszczanie organizmu.
Często stosowana jako ważny element diet odchudzających. Jest też świetna przy wspieraniu odporności i łagodzeniu infekcji. Zobaczcie, co trzeba wiedzieć o cytrynie - szczegóły na kolejnych slajdach.

Owoc cytryny jest bogaty w wiele związków chemicznych:
- polisacharydy,
- kwasy organiczne,
- lipidy,
- karotenoidy,
- flawonoidy,
- związki goryczowe.

W cytrynie można znaleźć również:
- witaminy A, E, C, B1, B2,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- sód,
- tłuszcze,
- białko.

Eksperci twierdzą, że regularne spożywanie cytryny może się również przyczyniać do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. To zasługa witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami oraz komórkami chorobotwórczymi. Nie jest ona jednak największym źródłem tej witaminy lecz posiada rutynę, która zapobiega jej utracie.