Cytryna zwyczajna jest przedstawicielem rodzaju Citrus z rodziny Rutaceae. Według badań gatunek ten powstał poprzez skrzyżowanie dwóch innych cytrynowatych – pomarańczy gorzkiej i cytronu. To owoc niskokaloryczny – w 100 g produktu jest tylko 29 kalorii.
Eksperci twierdzą, że regularne spożywanie cytryny może się również przyczyniać do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. To zasługa witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami oraz komórkami chorobotwórczymi. Nie jest ona jednak największym źródłem tej witaminy lecz posiada rutynę, która zapobiega jej utracie.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy cytryny. Takie właściwości ma ten owoc - lista
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak cytryna wspomaga dobre funkcjonowanie. Prezentujemy kilka z wielu korzyści tego owocu. Uwaga - zawsze warto pamiętać, że w nieodpowiednich ilościach, nawet najzdrowsza rzecz może okazać się szkodliwa. Tak też jest z nadmiernym spożyciem cytryny. Wynika to jej z wysokiej kwasowości. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.
