https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śliwice. Z feferkuchem do Brukseli

Barbara Zybajło
fot. Barbara Zybajło
Dorota Kłosowska ze Śliwic wybiera się do Brukseli ze swoim feferkuchem i struclami z grzybami i kapustą.

Smakowitości mają już certyfikat i są traktowane jako marka lokalna. Pani Dorota słynie z feferkucha, czyli piernika, bo wielką sztuką jest zrobić go tak, żeby palce lizać.

- Pojadę do Brukseli na zaproszenie posła Zwiefki, który chce tam pokazać rejon, z którego pochodzi - mówi pani Dorota. - Nie będę jedyna, bo o ile wiem, pojedzie też zespół "Campanella" z Cekcyna, a swój chleb przekaże Helena Pałkowska z Krzywogońca.

Wiadomo, że Bory słyną z dobrej kuchni, a panie - dzięki przepisom przechowywanym od pokoleń w domach, mogą teraz zabłysnąć nie tylko na lokalnym podwórku. - Pojadę też jako przedstawicielka masarni Myśliwiec ze Śliwic, w której pracuję. Masarnia zaprezentuje tam swoje pyszne wyroby - dodaje pani Dorota.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska