
Czekoladowy deser
Składniki: awokado, 20 g erytrolu, 20 g kakao, 30 g orzechów lasowych.
Wykonanie: awokado obieramy, miksujemy z kakao i erytrolem. Dodajemy posiekane orzechy laskowe (można je podprażyć). Deser warto schłodzić 1h w lodówce. Możemy podać z owocami

Keto budyń
Składniki: 2 g ekstraktu waniliowego, 100 g erytrolu, 4 jajka, 20 g masła klarowanego, 15 g mąki kokosowej, 250 g mleczka kokosowego, 3 g soli, 40 g truskawek/malin
Wykonanie: w misce mieszamy jajka, sól, mąkę kokosową, płynne masło klarowane i ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy mleko kokosowe z erytrolem. Dodajemy do mleka mieszankę jajeczną. Gotujemy na średnim ogniu 5-7 minut. Budyń przelewamy do miseczek i dekorujemy owocami.

Fondant czekoladowy/ciastko lawa
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 2 jajka, 4 łyżki słodziku, szczypta soli, 1 łyżka mąki kokosowej/migdałowej
Wykonanie: czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, na gładką masę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy słodzik i sól. Krótko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę kokosową/migdałową. Mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do silikonowych foremek. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 1-2 minuty. Delikatnie wykładamy na talerzyki.

Keto creme brulee
Składniki: 30 g erytrytolu, 240 g śmietanki 36%, 2 żółtka z jaj, kilka kropli ekstraktu waniliowego, szczypta soli, maliny/borówki do dekoracji
Wykonanie: ubijamy erytrytol ze śmietanką. Podgrzewamy na małym ogniu, aż słodzik się rozpuści. Żółtka ubijamy z ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Powoli wlewamy śmietankę. Mieszamy. Przelewamy do kokilek, które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym gorącą wodą (ma sięgać do połowy wysokości kokilek). Pieczemy około 35 minut w 150 stopniach. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Można posypać ulubionymi owocami jagodowymi