Miasto na wzgórzu
Pałuki to przedziwna kraina – niby płaska, a jednak wyrastają z niej tu i ówdzie, niczym olbrzymie krecie kopce, pojedyncze góry. To moreny, pozostałości po ustępującym lodowcu. Na jednym z takich kopców wzniesiono Kcynię w powiecie nakielskim. I to właśnie tu pojawia się nasz prowadzący, Rafał Godziemski.
Pałuki odwiedzamy z kamerą już po raz kolejny. Nic dziwnego – jest tu wiele miejsc, które warto zobaczyć!
Czarne złoto na Pałukach
Z Kcynią wiąże się pewna bardzo ciekawa, niemal filmowa historia.
- W 1934 roku w stawie w parku miejskim w Kcyni pojawił się jej naturalny wyciek ropy, którą mieszkańcy zbierali do rożnych naczyń i zabierali do domów. Wówczas o miasteczku zrobiło się głośno w całej Polsce. Można powiedzieć, że Pałuki były wówczas na tapecie, bo rok wcześniej odkryto Biskupin, co też nie przeszło bez echa. Niestety złoża najprawdopodobniej znajdują się zbyt głęboko, by ich wydobycie było opłacalne. Szkoda, mało brakowało, a mielibyśmy tutaj swoje polskie zagłębie naftowe – opowiada nasz kucharz Rafał, który w tym odcinku przygotowuje……

Papryka nadziewana pasztetem z dziadkową szynką i serem
- Papryka świeża mini 6 szt
- Olej
- Bułka tarta 100g
Farsz
- Pasztet z dziadkową szynką PROSIACZEK
- Cebula
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Ser żółty tarty 100g
- Sól morska CYKORIA
- Czarny pieprz CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Papryka czerwona w płatkach CYKORIA
- Garam masala
Sos
- Cebula
- Szczypiorek
- Ząbek czosnku
- Masło
- Mozzarella 50g
- Mięta
- Jabłko
- Sól morska CYKORIA
- Pieprz kolorowy CYKORIA
Odcinek powstał we współpracy z: