Dom sprzed wieków
Jeden dom w Chrystkowie jest szczególny. Znajduje się pod numerem 21 i pochodzi z roku 1770, a więc pamięta jeszcze czasy sprzed zaborów!
Obecnie należy do Zespołu Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą. Na dole znajduje się spiżarnia, kuchnia, pokój sypialny i gościnny, salka wykładowa i jadalnia. W górnej części mieści się wędzarnia i komin. Poddasze na co dzień wykorzystywane było do celów gospodarczych, w przypadku powodzi przenosiło się tam życie mieszkańców domostwa.
Pracowici przybysze
W pomieszczeniach znajdziemy też sporo eksponatów pokazujących obyczaje mennonitów, czyli osadników z Niderlandów. Mennonici byli ludem pracowitym, Specjalizującym się szczególnie w osuszaniu bagien. Bardzo dbali o czystość i utrzymanie swoich domów i obejść, dlatego do dziś w Polsce zachowało się sporo śladów po ich pobycie, m.in. bardzo charakterystyczne cmentarze z niespotykanymi nigdzie indziej nagrobkami.
To właśnie w domu, który pozostawili, Rafał Godziemski przygotowuje swoje danie.
Pierś z kurczaka faszerowana dziadkową szynką
- Dziadkowa szynka PROSIACZEK, jeden plaster ok. 0,5 cm i drugi b. cienki
- ½ cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- Gałązka selera naciowego
- Tymianek CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Pomidory suszone CYKORIA
- Łyżka mascarpone
- Łyżka fasoli w pomidorach
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Garść świeżego szpinaku
- Filet z kurczaka
- Żółtko
- 2 łyżki masła
Sos
- ½ cebuli
- Łyżka mąki
- Kieliszek białego wina
- 100 ml słodkiej śmietany
- Sól CYKORIA
Zdrowa i pyszna – Dziadkowa szynka
W składzie potrawy znajduje się Dziadkowa szynka, której 100 g otrzymano ze 102 g mięsa. Szynka nie zawiera wielofosforanów, jest wędzona dymem olchowo-bukowym i podsuszana, co powoduje, że aromat wędzenia unosi się jak z domowej wędzarni.
Odcinek powstał we współpracy z: