Pomysłowi gospodarze
Tym razem sprawdzamy, jak funkcjonowały menonickie gospodarstwa.
Okazuje się, że przybysze z Niderlandów byli bardzo pomysłowi. W zachowanej tu oborze do dziś znajduje się unikatowa pochylnia, którą podczas powodzi zwierzęta wprowadzano na piętra.
Święta u osadników
Jakie obyczaje świąteczne mieli menonici? Niestety, nie zachowało się na ten temat wiele informacji. Więcej wiemy o świętach u innego ludu z Niderlandów, czyli Olendrów.
- U nich nie było postu, a w wigilię jadano gęś, kiełbaski, dania z kiszonej kapusty, sałatkę ziemniaczaną, a na deser pierniki – opowiada Rafał Godziemski.
W jego daniu główną rolę odgrywa surowa biała kiełbasa dziadkowa cięta z metra. To produkt bezglutenowy, z wyczuwalnym zapachem naturalnych przypraw. Jest cięta z metra tak jak dawniej przez naszych dziadków, a także, jak dawniej, krucha i soczysta.
Rafał przygotowuje...
Białą kiełbasę nadziewaną farszem z wątróbki, jabłek i majeranku
- Farsz
- Cebula
- 10 dag wątróbki
- Majeranek CYKORIA
- Jabłko
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Łyżka mascarpone
- Kulki mięsne
- Kiełbasa surowa biała dziadkowa z metra PROSIACZEK
- Boczek wędzony PROSIACZEK, 6 plastrów
- Mąka pszenna
- Olej do smażenia
- Woda (do przepłukiwania palców)
Sos
- Łyżka mascarpone
- 100 ml słodkiej śmietany
- Ziarna, np. słonecznik, dynia, sezam
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Ząbek czosnku
Jedyne takie muzeum
Dziś w domu w Chrystkowie działa Ośrodek Dydaktyczno-Muzealny Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły. Muzeum znajduje się naprawdę malowniczym miejscu, w samym sercu Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, który ciągnie się na przestrzeni prawie 100 km i obejmuje ponad 60 tys. ha.
Z pewnością warto zobaczyć to miejsce. Na początek polecamy obejrzenie dwóch odcinki „Smaków” zrealizowane w Chrystkowie.
Odcinek powstał we współpracy z: