Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.1 – sale bankietowe w Bydgoszczy

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (6 zdjęć)
W pierwszym odcinku nowego sezonu „Smaków Kujaw i Pomorza” gotujemy w sali bankietowej w Park Hotelu i spacerujemy nas Kanałem Bydgoskim.

Tym razem Rafał Godziemski zabierze nas do Park Hotelu, gdzie znajduje się najstarsza sala bankietowa w Bydgoszczy. Istniejąca od ponad 120 lat „sala cesarska” była częścią restauracji Maxa Krügera. Miejsce słynęło z zabawa, bali, wystawnych rautów i koncertów.

- Dzisiaj niewiele osób pamięta, że pod koniec XIX wieku w Bydgoszczy znajdowało się aż 20 zespołów restauracyjno-rozrywkowo-teatralnych typu Établissement. Życie towarzyskie kwitło także nad Kanałem Bydgoskim. Przy każdej ze śluz otwarto większą lub mniejszą restaurację. Największy w Bydgoszczy kompleks rozrywkowy mieścił się przy ul. Świętej Trójcy- Établissement Patzera. Koncertowała w nim nawet wiedeńska orkiestra pod dyrekcją Eduarda Straussa - opowiada Rafał Godziemski.

W sali Park Hotelu nasz prowadzący podzieli się z widzami historyczną wiedzą i przepisem na gołąbki z czerwonej kapusty nadziewane dziadkową kiełbasą i kaszą perłową w sosie maślanym. Smacznego!

PRZEPIS


Gołąbki z czerwonej kapusty nadziewane dziadkową kiełbasą i kaszą perłową w sosie maślanym

  • Liście sparzonej kapusty czerwonej 4 szt
  • kiełbasa dziadkowa 130g
  • kasza perłowa 40g
  • cebula 20g
  • Majeranek firmy CYKORIA
  • Czarny pieprz firmy CYKORIA
  • Imbir mielony firmy CYKORIA
  • Czosnek mielony firmy CYKORIA
  • Tymianek firmy CYKORIA
  • 1 jajko
  • 3 suszone śliwki
  • Skórka z pomarańczy
  • Kminek firmy CYKORIA
  • Natka pietruszki
  • masło 100g
  • mąka 60g

PARTNERZY:

Prosiaczek

Cykoria

Park Hotel