Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.11 – Gotowanie z tężniami w tle

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
Tężnie solankowe w Ciechocinku są największym obiektem tego typu na świecie. Nic więc dziwnego, że w kolejnym odcinku Smaków Pomorza i Kujaw z uzdrowiskowej stolicy Polski, pojawi się o nich parę słów.

Rola soli w kuchni jest naprawdę wyjątkowa. Ma ona bardzo silny wpływ na odczuwanie słodyczy, goryczy oraz najbardziej uniwersalnego smaku, czyli umami. Tężnie w Ciechocinku wykorzystują jednak zupełnie inną, od kulinarnych, właściwość tego związku jodu.

Zdrowotne właściwości tężni odkryto przypadkiem. Z biegiem czasu zauważono, że osoby pracujące przy obsłudze tężni bardzo rzadko lub wcale nie zapadały na choroby układu oddechowego, które przed wiekami dziesiątkowały ludność Europy – opowiada Rafał Godziemski.

Odpowiednią dawkę soli zawiera również przygotowany na ten odcinek przepis.

Kapusta z kiełbaskami w sosie z ketchupu

  • Sos
  • Szalotka
  • 2 łyżki masła
  • Plaster papryki
  • Świeży tymianek
  • Odrobina brandy lub koniaku
  • Szklanka soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • Ketchup POLSKIE PRZETWORY, ok. pół szklanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Liście selera naciowego
  • Danie główne
  • Kiełbaski Grillowe PROSIACZEK
  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Ząbek czosnku
  • Łodyga selera naciowego
  • Jabłko
  • Ćwiartka ugotowanej kapusty, np. stożkowej
  • Łyżka masła
  • ¼ szklanki białego wina
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • Kilka płatków migdałowych

W przerwach między gotowaniem, nasz szef kuchni wybrał się na krótki spacer do największych na świecie tężni ciechocińskich. – _Wzniesiono je z polecenia Stanisława Stasica, ówczesnego ministra stanu Królestwa Polskiego. Konstrukcje liczą łącznie 1700 metrów długości! _– relacjonuje Godziemski.

Sposób działania tężni okazał się również dobrze znany naszemu kuchmistrzowi. – Solanka, której źródło znajduje się pod słynnym grzybkiem, spływa po tarninie i odparowuje – mówi Rafał Godziemski. – Tym samym stężenie soli wzrasta z niecałych 6 do aż 20 procent – dodaje.

Co ciekawe, tarnina w konstrukcji tężni musi być wymieniana co 30 lat. Jest to konieczne przez wzgląd na osadzająca się na niej sól. – _Inaczej tężnie mogłyby się załamać pod ciężarem soli _– podkreśla mistrz kuchni.

Więcej ciekawostek odnośnie Ciechocinka, wraz z inspirującym przepisem, znajdziecie w 11 odcinku Smaków Kujaw i Pomorza.

Materiał powstał przy współpracy z:

Prosiaczek

Polskie przetwory

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3