Rola soli w kuchni jest naprawdę wyjątkowa. Ma ona bardzo silny wpływ na odczuwanie słodyczy, goryczy oraz najbardziej uniwersalnego smaku, czyli umami. Tężnie w Ciechocinku wykorzystują jednak zupełnie inną, od kulinarnych, właściwość tego związku jodu.
– Zdrowotne właściwości tężni odkryto przypadkiem. Z biegiem czasu zauważono, że osoby pracujące przy obsłudze tężni bardzo rzadko lub wcale nie zapadały na choroby układu oddechowego, które przed wiekami dziesiątkowały ludność Europy – opowiada Rafał Godziemski.
Odpowiednią dawkę soli zawiera również przygotowany na ten odcinek przepis.
Kapusta z kiełbaskami w sosie z ketchupu
- Sos
- Szalotka
- 2 łyżki masła
- Plaster papryki
- Świeży tymianek
- Odrobina brandy lub koniaku
- Szklanka soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
- Ketchup POLSKIE PRZETWORY, ok. pół szklanki
- Sól
- Pieprz
- Liście selera naciowego
- Danie główne
- Kiełbaski Grillowe PROSIACZEK
- Olej do smażenia
- Szalotka
- Ząbek czosnku
- Łodyga selera naciowego
- Jabłko
- Ćwiartka ugotowanej kapusty, np. stożkowej
- Łyżka masła
- ¼ szklanki białego wina
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- Kilka płatków migdałowych
W przerwach między gotowaniem, nasz szef kuchni wybrał się na krótki spacer do największych na świecie tężni ciechocińskich. – Wzniesiono je z polecenia Stanisława Stasica, ówczesnego ministra stanu Królestwa Polskiego. Konstrukcje liczą łącznie 1700 metrów długości! – relacjonuje Godziemski.
Sposób działania tężni okazał się również dobrze znany naszemu kuchmistrzowi. – Solanka, której źródło znajduje się pod słynnym grzybkiem, spływa po tarninie i odparowuje – mówi Rafał Godziemski. – Tym samym stężenie soli wzrasta z niecałych 6 do aż 20 procent – dodaje.
Co ciekawe, tarnina w konstrukcji tężni musi być wymieniana co 30 lat. Jest to konieczne przez wzgląd na osadzająca się na niej sól. – _Inaczej tężnie mogłyby się załamać pod ciężarem soli _– podkreśla mistrz kuchni.
Więcej ciekawostek odnośnie Ciechocinka, wraz z inspirującym przepisem, znajdziecie w 11 odcinku Smaków Kujaw i Pomorza.
Materiał powstał przy współpracy z: