Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.11 – Gotowanie z tężniami w tle

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
Tężnie solankowe w Ciechocinku są największym obiektem tego typu na świecie. Nic więc dziwnego, że w kolejnym odcinku Smaków Pomorza i Kujaw z uzdrowiskowej stolicy Polski, pojawi się o nich parę słów.

Rola soli w kuchni jest naprawdę wyjątkowa. Ma ona bardzo silny wpływ na odczuwanie słodyczy, goryczy oraz najbardziej uniwersalnego smaku, czyli umami. Tężnie w Ciechocinku wykorzystują jednak zupełnie inną, od kulinarnych, właściwość tego związku jodu.

Zdrowotne właściwości tężni odkryto przypadkiem. Z biegiem czasu zauważono, że osoby pracujące przy obsłudze tężni bardzo rzadko lub wcale nie zapadały na choroby układu oddechowego, które przed wiekami dziesiątkowały ludność Europy – opowiada Rafał Godziemski.

Odpowiednią dawkę soli zawiera również przygotowany na ten odcinek przepis.

Kapusta z kiełbaskami w sosie z ketchupu

  • Sos
  • Szalotka
  • 2 łyżki masła
  • Plaster papryki
  • Świeży tymianek
  • Odrobina brandy lub koniaku
  • Szklanka soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • Ketchup POLSKIE PRZETWORY, ok. pół szklanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Liście selera naciowego
  • Danie główne
  • Kiełbaski Grillowe PROSIACZEK
  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Ząbek czosnku
  • Łodyga selera naciowego
  • Jabłko
  • Ćwiartka ugotowanej kapusty, np. stożkowej
  • Łyżka masła
  • ¼ szklanki białego wina
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • Kilka płatków migdałowych

W przerwach między gotowaniem, nasz szef kuchni wybrał się na krótki spacer do największych na świecie tężni ciechocińskich. – _Wzniesiono je z polecenia Stanisława Stasica, ówczesnego ministra stanu Królestwa Polskiego. Konstrukcje liczą łącznie 1700 metrów długości! _– relacjonuje Godziemski.

Sposób działania tężni okazał się również dobrze znany naszemu kuchmistrzowi. – Solanka, której źródło znajduje się pod słynnym grzybkiem, spływa po tarninie i odparowuje – mówi Rafał Godziemski. – Tym samym stężenie soli wzrasta z niecałych 6 do aż 20 procent – dodaje.

Co ciekawe, tarnina w konstrukcji tężni musi być wymieniana co 30 lat. Jest to konieczne przez wzgląd na osadzająca się na niej sól. – _Inaczej tężnie mogłyby się załamać pod ciężarem soli _– podkreśla mistrz kuchni.

Więcej ciekawostek odnośnie Ciechocinka, wraz z inspirującym przepisem, znajdziecie w 11 odcinku Smaków Kujaw i Pomorza.

Materiał powstał przy współpracy z:

Prosiaczek

Polskie przetwory