Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.17 - Więcbork, cz. 2 - Dawne czasy, współczesna kuchnia

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (12 zdjęć)
W dzisiejszym odcinku ponownie zaglądamy do Więcborka. Tym razem zabierzemy Was nad tutejsze piękne jezioro i przeniesiemy na chwilę do… średniowiecza.

Zawiła historia zamku

Więcborski zamek został wybudowany w średniowieczu, a rozebrany przez Prusaków dopiero w XIX wieku. Czy wiecie, że współcześni mieszkańcy Więcborka o tym, że zamek w ich mieście istniał naprawdę, dowiedzieli się dopiero w 2000 roku? To wtedy odnaleziono jego plany w berlińskim archiwum. Czy dziś można gdzieś znaleźć cegły z rozbiórki zamku? O tym tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Gotowanie na Rynku

- Historia średniowiecznego zamku nie jest dobrze znana. Wiadomo natomiast, że w 1556 roku Andrzej Zebrzydowski wzniósł w Więcborku renesansową rezydencję. Jej lokator zrobił barwną karierę w kręgach kościelnych i państwowych. Był biskupem krakowskim, sekretarzem Zygmunta Starego i kapelanem królowej Bony – opowiada w najnowszym odcinku Rafał Godziemski, szef „Memo Wine & Restaurant” w Bydgoszczy, prosto z ul. Zamkowej.

Jak potoczyły się dalsze losy Zebrzydowskiego? O tym również opowie Rafał Godziemski. Chwilę później przeniesie się na więcborski rynek i przygotuje:

Zapiekane ziemniaki z ziołami, pomidorami i jajkiem
- ugotowany ziemniak w mundurku
- olej
- pół cebuli
- sól CYKORIA
- pieprz czarny CYKORIA
- dziadkowa szynka PROSIACZEK
- kolendra mielona CYKORIA
- papryka słodka CYKORIA
- majeranek CYKORIA
- dziadkowa do grzania PROSIACZEK
- pół pora
- 2 świeże szparagi
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki orzechów
- 4 łyżki oliwek
- pomidor
- 3 jajka
- świeży rozmaryn
- świeża szałwia
- 4 łyżki tartego sera
- świeża natka pietruszki
- szczypior
- rzodkiewka

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Cykoria

Więcbork

Dodaj ogłoszenie