Ziemia dobrzyńska zauroczyła naszego mistrza kuchni. Czy stanie się inspiracją do kolejnej wyjątkowej potrawy? Sprawdźcie koniecznie!
W gminie Kikół warto zatrzymać się nie tylko nad pięknym jeziorem. Znajdziemy tu choćby rozproszone po całym terenie zespoły parkowo-dworskie.
Jeden z nich – pałac w Kikole – gościł tak znamienite osobistości, jak Fryderyk Chopin, który w wieku 15 lat grał tu koncerty w rycerskiej sali.
Obiekt ten to jeden z nielicznych zabytków pamiętających czasy miejskie. Kikół bowiem był miastem do 1867 roku. W późniejszych latach powstało jednak wiele innych zabudowań, jak choćby pochodzący z XX wieku kościół, który również zachwyci odwiedzających te tereny turystów.
Przed zwiedzaniem warto jednak solidnie się posilić! Rafał Godziemski dziś proponuje:
Omlet z wątróbką gęsia z jabłkiem i śmietaną
Farsz
- Wątróbka gęsia Gospodarstwo rolno-handlowe Tomasz Mikołajczyk
- Mąka pszenna
- Olej roślinny
- Cebula
- Jabłko
- Świeży lubczyk
- Pieprz czarny CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Majeranek CYKORIA
- Śmietana 30%
- Świeży szpinak
- Szczypiorek
Omlet
- 2 jajka
- Mąka pszenna
- Sól CYKORIA
- Natka pietruszki
- Olej
- Masło
- Świeża mięta
- Ser żółty
Partnerem odcinka jest:
Cykoria
Gospodarstwo rolne Tomasz Mikołajczyk
Gmina Kikół
