https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Gęsiny 2024 - dzień pierwszy. W Przysieku dania serwowały kulinarne gwiazdy

Marek Nienartowicz
Niedziela 10 listopada to pierwszy dzień Festiwalu Gęsiny 2024, zorganizowanego w podtoruńskim Przysieku.
Niedziela 10 listopada to pierwszy dzień Festiwalu Gęsiny 2024, zorganizowanego w podtoruńskim Przysieku. Piotr Lampkowski
Niedziela 10 listopada to pierwszy dzień Festiwalu Gęsiny 2024, zorganizowanego w podtoruńskim Przysieku.

Festiwal Gęsiny ma w województwie kujawsko-pomorskim wieloletnią tradycję. Organizowany jest w ramach obchodów Narodowego Święta Niepodległości.

- W Kujawsko-Pomorskiem udało nam się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, jej nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina - mówi Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.

Festiwal Gęsiny 2024: przed dwa dni w Przysieku

Festiwal Gęsiny w 2024 roku zorganizowany został w Przysieku - na placu obok dawnego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Zaplanowano go na dwa dni - niedzielę i poniedziałek 10 i 11 listopada.

Pierwszego dnia otwarte zostały w Przysieku Jarmark Gęsinowy i Gęsia Karczma. Nie zabrakło konkursów. Co roku wielkim zainteresowaniem gości festiwalu są pokazy kulinarne i degustacje przyrządzanych w ich trakcie potrwa.

W niedzielę swój kunszt zaprezentowali znani mistrzowie kuchni Marcin Szukaj i Robert Sowa. Przygotowywali oczywiście dania z gęsiny. Marcin Szukaj przyrządził kujawską czerninę z suszonymi śliwkami i gruszką pachnącą majeranem oraz carpaccio z półgęska ze świeżymi ziołami, oliwą, żurawiną i serem pecorino. W przypadku Roberta Sowy była to pikantna zupa na gęsinie z soczewicą, pomidorami, grzybami leśnymi i kolendrą oraz rillettes z gęsiny z chałką z rodzynkami, karmelizowaną gruszką z rozmarynem, konfitura z pigwy, a także krucha tarta z szarpaną gęsiną confit, karmelizowanymi jabłkami z miodem i żurawiną oraz ptyś z czarnuszką nadziewany musem z wątróbek gęsich, puree z jabłek, konfitura z pomarańczy.

Festiwal Gęsiny 2024: program na 11 listopada oraz godziny kursów autobusu

Ciąg dalszy Festiwalu Gęsiny 2024 w Przysieku w poniedziałek 11 listopada. Oto program na ten dzień:

  • godzina 10 - rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej;
  • godzina 10.30 - konkursy z nagrodami;
  • godzina 11 - prezentacja kulinarna Mirosławy Wilk: flaki z gęsich żołądków;
  • godzina 12.30 - prezentacja kulinarna Mirosławy Wilk: pierogi z gęsiną;
  • godzina 14 - prezentacja kulinarna Karola Okrasy: gulaszowa orientalna na gęsinie z wędzoną śmietaną;
  • godzina 15.30 - prezentacja kulinarna Karola Okrasy: szpundra z gęsiny z owocowym burakiem;
  • godzina 16.30 - muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie.

Na Festiwal Gęsiny w Przysieku można dojechać bezpłatnie z Torunia autobusem MZK. Odjeżdżając z przystanku na placu św. Katarzyny (przy CKU). Po drodze zatrzymują się na przystanku przy ulicy Kraszewskiego. Są też oczywiście kursy powrotne. Oto godziny odjazdów z początkowych przystanków:

  • z Torunia: od godziny 9.30 do 16.30 co pół godziny;
  • z Przysieka do Torunia: od 11 do 17.30 co pół godziny.

Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska