- Fortyfikacje z różnych okresów bardzo mocno wpływały na urbanistykę miasta. Tutaj można prześledzić jak zmieniał się Toruń w różnych epokach, na licznych mapach i makietach. To bardzo ciekawa podróż w czasie od średniowiecza do XX wieku – zachęca Rafał Godziemski.
W nowym odcinku Smaków Kujaw i Pomorza poznacie barwną historię ponad 200 obiektów twierdzy Toruń, z których wiele zachowało się do naszych czasów. Nie zapominamy jednak o gotowaniu. Nasz mistrz kuchni ma dla Was kolejny autorski przepis!
Kanapka generalska z wołowym carpaccio
Chleb pszenno-żytni lub inny
Kilka plastrów polędwicy wołowej
Kilka oliwek, rzodkiewka, pikle, pomidory koktajlowe, pieprz zielony, rucolla, dojrzewający ser lub inne dodatki
Sok z cytryny
Sos kanapkowy
Passata z czosnkiem i ziołami POLSKIE PRZETWORY
2-3 łyżki majonezu
Kilka kaparów
Sól morska CYKORIA
Pieprz ziołowy CYKORIA
Sos czosnkowy
Sok z cytryny
Ząbek czosnku
Pieprz czarny CYKORIA
Sól morska CYKORIA
Oliwa
Natka pietruszki
Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria