W ramach projektu „Pszczółka Maja – pielęgnowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego”, który dofinansowała gmina Kcynia, zorganizowano w przedszkolu warsztaty. Dzieci tworzyły filcowe pszczółki. Wcześniej zorganizowano dla nich zajęcia plastyczne z wykorzystaniem tablic edukacyjnych pn. „Jak powstaje miód, chleb i cukier?”. Odbyły się też zajęcia plenerowe z wykorzystaniem plansz, które zostały zamontowane w ogrodzie sensorycznym urządzonym niedawno przy przedszkolu.
Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]
- W ramach kolejnego projektu, tym razem dofinansowanego ze środków powiatu nakielskiego, kupione zostały kapelusze i korale pałuckie dla dziecięcej sekcji ludowej działającej w przedszkolu – informują nas przedstawiciele stowarzyszenia. W planach była także organizacja II Przeglądu Dziecięcych Zespołów Pałuckich „Bo tutaj są Pałuki”. Póki co – z powodu pandemii - nie udało się jednak imprezy zorganizować. Ale – podkreślają przedstawiciele stowarzyszenia - kulturę pałucką szerzyć można na różne sposoby.
Jak dowiadujemy się – wciąż trwają prace przy ogródku sensorycznym przedszkola, którego rolą jest oddziaływanie na zmysły dzieci. - Aktualnie z pomocą Tomasza Brzezińskiego, pracownika Urzędu Miejskiego w Kcyni oraz Karola Stępnia wymieniane jest ogrodzenie. A pomysłodawczynią realizowanych projektów jest Anna Duda-Nowicka, przewodnicząca rady rodziców w przedszkolu.
