Wiecie, że na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek? Jeden taki owoc przeciętnie waży 0,2 kg i ma ok. 80 kalorii. Każdy z nas zjada ich w Polsce średnio 60 sztuk rocznie.

W sadach gałęzie uginają się od licznych owoców, jakie pojawiły się w tym sezonie. Widać to także w "Przedwynikowym szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2018 r." Głównego Urzędu Statystycznego.

"Pomimo przedłużającego się okresu suszy, niedobory wilgoci w glebie nie spowodowały znaczących strat w owocowaniu drzew i krzewów", zauważają analitycy GUS. Zbiory jabłek ocenia się na ok.

3,9 mln, czyli o blisko 60% więcej od bardzo niskiej produkcji w 2017 roku (ok. 3,3 mln t). "We wrześniu warunki wilgotnościowe poprawiły się, a temperatury nadal sprzyjały dorastaniu owoców. Przy bardzo dobrych warunkach podczas dalszej wegetacji, szacowany obecnie poziom produkcji jabłek może zostać jeszcze przekroczony".

28 września Światowym Dniem Jabłka

- Kluczowy dla zrozumienia uwarunkowań polskiego rynku jabłek jest podział owoców według sposobu ich zagospodarowania: na owoce deserowe i przemysłowe - wyjaśnia Karolina Załuska, ekspert ds. Analiz Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

- Ich produkcja różni się stopą zwrotu, która dla jabłek deserowych jest wyższa, co powoduje, że polscy sadownicy produkują je chętniej. Aktualnie jednak, jabłek deserowych wysokiej jakości, poszukiwanych na zagranicznych rynkach, produkujemy w Polsce ok 600 tys. t, co stanowi 13 proc. zbiorów. Średniej jakości jabłka stanowią natomiast ok. 35 proc. zbiorów, co w tym sezonie może oznaczać ok. 1,58 mln t. Zatem do zagospodarowania na rynku owoców deserowych może być w tym sezonie ok. 2,17 mln ton jabłek – ocenia Karolina Załuska.

W Polsce uprawia się ok. 14 gatunków tych owoców. Wśród najpopularniejszych są: Idared, Szampion, Jonagold, Ligol i Gloster.

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że ten sezon będzie rekordowy, jeżeli chodzi o podaż jabłek w naszym kraju. Ich produkcja wyniesie nawet ok. 4,5 mln t, a to najwyższy wynik w historii produkcji krajowego sadownictwa.

GUS: przewiduje się, że zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą blisko 4,4 mln czyli. o ok. 65% więcej od bardzo niskich zbiorów ubiegłorocznych, zaś zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ponad 0,6 mln t (o ok. 20% więcej od zbiorów 2017 r.).

Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas wyliczają, że w tym sezonie Polacy skonsumują ok. 600 tys. t świeżych jabłek. "Co oznacza, że podaż krajowa znacząco przewyższa popyt na rynku wewnętrznym. Od lat dla zagwarantowania zbywalności produkcji istotne jest kierowanie ich na eksport. Polska w ujęciu ilościowym jest drugim, po Włoszech, w Europie i czwartym na świecie, uwzględniając pierwsze miejsce Chin i trzecie USA, eksporterem jabłek. Zgodnie z danymi Eurostat, w 2017 roku wyeksportowano z Polski 983 tys. t świeżych jabłek za 322 mln Euro. Dla porównania w 2016 roku, przy łącznej produkcji jabłek na poziomie 3,6 mln ton, wyeksportowano z Polski ok. 1 mln t świeżych jabłek o wartości 304 mln Euro".

  • W obrocie międzynarodowym preferowane są jabłka, których średnica wynosi powyżej 75 mm.
  • Najbardziej preferowane są jabłka odmian jednokolorowych, które w Polsce stanowią 25 proc. całej produkcji,
  • Najbardziej poszukiwane i uzyskujące najlepszą cenę tj.: Gali, Golden Delicious oraz Red Jonaprince, stanowiące 20 proc. produkcji.
  • Pozostałe 75 proc. produkcji w Polsce tj. ok. 1,5 mln t jabłek to odmiany dwukolorowe, z dużą przewagą odmian: Idared, Szampion, Jonagold i Ligol, cenione w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i na rynku rosyjskim.

_________________________
Źródło: informacja prasowa Banku BGŻ BNP Paribas, GUS