Zobacz wideo: Takie są skutki wprowadzenia programu 500 plus

W kuchni Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu lokalne specjały serwowano od południa do godzin wieczornych. Chętnych osób do skosztowania słodkich wypieków - w pierwszym dniu wiosny - nie brakowało. Do wyboru były tradycyjne z cukrem pudrem, jak i śmietaną, a także z różnymi owocami. Bez względu na dodatki - gofry były przepyszne, co potwierdzali uczestnicy wydarzenia. Gospodynie odwiedził również wójt gminy Unisław, Jakub Danielewicz, aby skosztować wypieków i zaprosić mieszkańców do udziału w wydarzeniu.
Podsumowując, gospodynie wypiekały gofry bez przerwy - łącznie przez ponad sześć godzin. Do ich wypieku zużyto 45 kg ciasta, ponad 8 litrów oleju, blisko 5 litrów śmietany i ponad 10 kg owoców.
- To słodkie święto ma już liczne grono zwolenników. Impreza z goframi w roli głównej wpisała się w kalendarz lokalnych wydarzeń. Dziękuję w sposób szczególny wszystkim paniom z KGW Unisław za współpracę i zaangażowanie oraz ciężką pracę aż do godzin wieczornych. Dzięki wam już kolejny raz mogliśmy się rozsmakować w tych lokalnych wypiekach - mówi Paweł Marwitz, dyrektor unisławskiego GOK-u.