Koła Gospodyń Wiejskich na dożynkach wojewódzkich w Grudziądzu
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że polska wieś kobietami stoi! Bo przecież kto karmi panów, aby mieli siłę i energię do ciężkiej roboty?
Panie z KGW są mistrzyniami w kuchni, o czym mogliśmy się przekonać już nie raz. W niedzielę, podczas dożynek wojewódzkich, to właśnie za ich sprawą grudziądzkie Błonia Nadwiślańskie utonęły w zapachach, od których ślinka ciekła!
Na dożynkach w Grudziądzu panie z KGW miały stoiska własne, a także reprezentujące swoje powiaty.
Panie z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego wzięły udział w konkursach przygotowanych z okazji dożynek.
Wśród wystawiających się Kół Gospodyń Wiejskich było chyba najmłodsze w regionie: KGW Rychnowo z gminy Świecie nad Osą w powiecie grudziądzkim.
- To nasza pierwsza impreza! Jesteśmy nowicjuszkami, ale działamy! Witacz na wjeździe do Grudziądza tez zrobiłyśmy - mówi Iwona Kurkierewicz, przewodnicząca KGW Rychnowo.
Panie debiutowały z przytupem. Na ich stoisku można było kupić masę pysznych potraw: żurek, leczo, udko upieczone z surówką, kapustę z wkładka, kiełbasę z cebulą, zakręconą frytkę, karkówkę z pieczarkami... A na słodko: gofry, sernik, ciasto ze śliwkami, szarlotkę, mufinki i oczywiście kawa, herbata, lemoniada.
Były też przystawki: pajda chleba ze smalcem oraz domowy pasztet. - To nasz regionalny rychnowski pasztet. Jaka jest jego tajemnica? Wkładamy w to serce - podkreśla pani Iwona. W KGW Rychnowo działa 17 osób, w tym czterech panów.
Stoisko powiatu grudziądzkiego przygotowało KGW Płomienne Rudniczanki z Małego Rudnika.
O tym co przygotowali, opowiadali Anna i Marcin Wołoszynowie.
- Naszymi daniami są żurek, grochówka wojskowa, bigos z kluskami, pączki pieczone na świeżo. - mówiła pani Anna.
- Jest też kiełbasa swojska: dojrzewająca, biała podawana z żurkiem - dodawał Marcin
Anna: - Mamy też wątróbkę drobiową i masę różnych ciast.
- Swojski chlebek ze smalcem z ogóreczkiem i wiele innych atrakcji kulinarnych - uzupełniał Marcin.
Jak długo "Płomienne Rudniczanki" przygotowywały się do dożynek? - Nasze przygotowania do takiej dużej imprezy trwają 2-3 tygodnie. Oczywiście, jeśli chodzi o gotowanie to dzieje się to w ostatnim tygodniu. Wszystko jest świeże i ciepłe - zapewniała Anna Wołoszyn.
Stoisko powiatu tucholskiego uatrakcyjniały Mażoretki Bysławskie.
- Na co dzień tańczymy bardziej z orkiestrą, w strojach bardziej mundurowych, ale mamy też odsłonę bardziej borowiacką, więc staramy się promować nasz Bysław i nasz powiat tańcem i śpiewem - mówiła Weronika Hoppe, trener Mażoretek Bysławskich.
Wyniki konkursów dla Kół Gospodyń wiejskich podczas dożynek wojewódzkich w Grudziądzu
Wyniki konkursu na najciekawsze stoisko powiatu lub Lokalnej Grupy Działania:
1. miejsce Starostwo Powiatowe Toruń z KGW Brzeźno gminy Lubicz
2. miejsce Starostwo Powiatowe Wąbrzeźno Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie
3. miejsce Starostwo Powiatowe Aleksandrów Kujawski KGW "Nowinka" Nowy Ciechocinek
Wyniki konkursu kulinarnego "Kwaśne i przaśne potrawy żniwne"
miejsce KGW Anieliny powiat nakielski
miejsce KGW "Nowinka" Nowy Ciechocinek - powiat aleksandrowski
miejsce KGW "Aktywni Pawłówka" - powiat bydgoski
miejsce KGW Kapuścianki Bruki Unisławskie, powiat chełmiński
miejsce KGW Olszewice powiat inowrocławski