https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak wyglądały stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z Kujaw i Pomorza na dożynkach wojewódzkich w Grudziądzu. Zdjęcia

Piotr Bilski
Daniel Dreyer
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kilkadziesiąt stoisk Kół Gospodyń Wiejskich oglądaliśmy na dożynkach kujawsko-pomorskich w Grudziądzu. Zobaczcie jak wyglądały prezentacje powiatów i kto je przygotował!

Koła Gospodyń Wiejskich na dożynkach wojewódzkich w Grudziądzu

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że polska wieś kobietami stoi! Bo przecież kto karmi panów, aby mieli siłę i energię do ciężkiej roboty?

Panie z KGW są mistrzyniami w kuchni, o czym mogliśmy się przekonać już nie raz. W niedzielę, podczas dożynek wojewódzkich, to właśnie za ich sprawą grudziądzkie Błonia Nadwiślańskie utonęły w zapachach, od których ślinka ciekła!

Na dożynkach w Grudziądzu panie z KGW miały stoiska własne, a także reprezentujące swoje powiaty.

Panie z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego wzięły udział w konkursach przygotowanych z okazji dożynek.

Wśród wystawiających się Kół Gospodyń Wiejskich było chyba najmłodsze w regionie: KGW Rychnowo z gminy Świecie nad Osą w powiecie grudziądzkim.

- To nasza pierwsza impreza! Jesteśmy nowicjuszkami, ale działamy! Witacz na wjeździe do Grudziądza tez zrobiłyśmy - mówi Iwona Kurkierewicz, przewodnicząca KGW Rychnowo.

Panie debiutowały z przytupem. Na ich stoisku można było kupić masę pysznych potraw: żurek, leczo, udko upieczone z surówką, kapustę z wkładka, kiełbasę z cebulą, zakręconą frytkę, karkówkę z pieczarkami... A na słodko: gofry, sernik, ciasto ze śliwkami, szarlotkę, mufinki i oczywiście kawa, herbata, lemoniada.

Były też przystawki: pajda chleba ze smalcem oraz domowy pasztet. - To nasz regionalny rychnowski pasztet. Jaka jest jego tajemnica? Wkładamy w to serce - podkreśla pani Iwona. W KGW Rychnowo działa 17 osób, w tym czterech panów.

Stoisko powiatu grudziądzkiego przygotowało KGW Płomienne Rudniczanki z Małego Rudnika.

O tym co przygotowali, opowiadali Anna i Marcin Wołoszynowie.

- Naszymi daniami są żurek, grochówka wojskowa, bigos z kluskami, pączki pieczone na świeżo. - mówiła pani Anna.

- Jest też kiełbasa swojska: dojrzewająca, biała podawana z żurkiem - dodawał Marcin

Anna: - Mamy też wątróbkę drobiową i masę różnych ciast.

- Swojski chlebek ze smalcem z ogóreczkiem i wiele innych atrakcji kulinarnych - uzupełniał Marcin.

Jak długo "Płomienne Rudniczanki" przygotowywały się do dożynek? - Nasze przygotowania do takiej dużej imprezy trwają 2-3 tygodnie. Oczywiście, jeśli chodzi o gotowanie to dzieje się to w ostatnim tygodniu. Wszystko jest świeże i ciepłe - zapewniała Anna Wołoszyn.

Stoisko powiatu tucholskiego uatrakcyjniały Mażoretki Bysławskie.

- Na co dzień tańczymy bardziej z orkiestrą, w strojach bardziej mundurowych, ale mamy też odsłonę bardziej borowiacką, więc staramy się promować nasz Bysław i nasz powiat tańcem i śpiewem - mówiła Weronika Hoppe, trener Mażoretek Bysławskich.

Wyniki konkursów dla Kół Gospodyń wiejskich podczas dożynek wojewódzkich w Grudziądzu

Wyniki konkursu na najciekawsze stoisko powiatu lub Lokalnej Grupy Działania:

1. miejsce Starostwo Powiatowe Toruń z KGW Brzeźno gminy Lubicz

2. miejsce Starostwo Powiatowe Wąbrzeźno Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie

3. miejsce Starostwo Powiatowe Aleksandrów Kujawski KGW "Nowinka" Nowy Ciechocinek

Wyniki konkursu kulinarnego "Kwaśne i przaśne potrawy żniwne"

  1. miejsce KGW Anieliny powiat nakielski

  2. miejsce KGW "Nowinka" Nowy Ciechocinek - powiat aleksandrowski

  1. miejsce KGW "Aktywni Pawłówka" - powiat bydgoski

  2. miejsce KGW Kapuścianki Bruki Unisławskie, powiat chełmiński

  3. miejsce KGW Olszewice powiat inowrocławski

Trwa głosowanie...

Praca rolników jest należycie doceniana?

Także o dożynkach w Grudziądzu:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska