Impreza ma promować mieso drobiowe, wieprzowe i wołowe. Potrwa 2 dni i w tym czasie sporo będzie działo na płycie bydgoskiego Starego Rynku. W sobotę ważnym punktem będzie konferencja naukowa dla producentów i przetwórców: "Szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu mięsnego". Uczestnicy zajmą się takimi zagadnieniami, jak super inspekcja - wady i zalety łączenia służ kontrolnych; sprzedaż bezpośrednia, czy stanowi zagrożenie dla zakładów mięsnych; jak propagowac iddę udziału mięsa w drowej diecie; mięsny łańcuch żywieniowy - od hodowcy do sprzedawcy.
Co w programie wydarzenia? Świętomięs 2016 w Bydgoszczy zapowiada się następująco:
10 września (sobota)
- 10.00 – 14.00 Program muzyczny i bloki konkursowe (scena główna)
- 12.00–14.00 Konferencja naukowa „Bieżące problemy polskiej branży mięsnej” Kierownik naukowy: Jacek Leonkiewicz - Sala Sesyjna Urzędu Miasta Bydgoszczy, Stary Rynek
- 12.00– 18.00 Parada Mięsna, z udziałem Teatru Ulicznego” i Zespołu „Poznań Brass” (przemarsze wokół Rynku i pobliskimi ulicami, deptakami) 12.00 – 18.00 Scena Ludowa (prezentacje zespołów folklorystycznych regionu Kujawsko-pomorskiego.
- 15.00 – 15.30 Ceremonia Oficjalna
- 15.30 – 16.30 Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Bydgoska” (Scena Główna)
- 16.30 – 17.30 Program Muzyczny, zespół „Akord”
- 17.30 – 18.00 Blok Promocyjno-Konkursowy
- 18.00 – 19.00 Halina i Marco, piosenki włoskie
- 19.00 – 20.00 Blok Promocyjno-Konkursowy
- 20.00 – 22.00 Koncert zespołu „Myslovitz”
11 września (niedziela)
- 10.00 – 13.00 Program muzyczny i bloki konkursowe
- 12.00 –18.00 Parada Mięsna, z udziałem Teatru Ulicznego „Z Głową w Chmurach” i Zespołu „Poznań Brass” (przemarsze wokół Rynku i pobliskimi ulicami, deptakami)
- 13.00 – 15.00 Program dla dzieci „Tajemnice Kuchni Alberta”, Teatr Variate
- 15.00 – 16.00 Program kabaretowy - „Mięsna Rodzinka”, Michał Grudziński, aktor serialu „Rodzinka”
- 16.00 – 18.00 Zespół „Bardowie”, koncert
Kujawsko-Pomorską Strefę AGRO znajdziesz na Facebooku - dołącz do nas!
Strefy ŚWIĘTOMIĘSNE 10 i 11 września
12.00 – 18.00
- Byk na Rożnie – poczęstunek (tylko 10 września)
- Kocioł Świętomięsny – poczęstunek
- Patelnia Świętomięsna – poczęstunek
- Scena Kulinarna – prezentacje kucharzy i mistrzów sztuki, warsztaty kulinarne i porady praktyczne, degustacje, lokalne tradycje kulinarne z Kujawsko-Pomorskiego
- Wiejskie Smaki – prezentacje kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich regionu Kujawsko-Pomorskiego, pod patronatem Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej i Kujawsko–Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
- Igraszki Kulinarne dla dzieci i młodzieży – pod patronatem Kujawsko–Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
- Mięsna Wszechnica – prezentacje i prelekcje naukowców, konsultacje, pod patronatem Wyższej Szkoły Gospodarki i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
- W mięsie siła! - prezentacje sportowe, pokazy walk, animacje rekreacyjne
- Zagroda Młodych Hodowców – animacje plastyczne dla dzieci, zabawy ruchowe, Konkursy z nagrodami, pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Organizatorami są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy, Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy i Kucharzy. Impreza odędzie się pod patronatem "Gazety Pomorskiej".