W sobotę i niedzielę (10-11 maja) do dyspozycji wystawców i zwiedzających będzie ok. 10 hektarów na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Zaprezentuje się ponad 300 wystawców!
W programie wydarzenia znalazła się m.in.: plenerowa wystawa ogrodnicza, więc będzie to doskonała okazja do kupienia dobrych jakościowo sadzonek, uzyskania informacji dotyczących projektowania i urządzania ogrodów oraz pielęgnacji roślin.
Będzie można skosztować i kupić wspaniałą żywność z Pomorza i Kujaw. Nie zabraknie miodów i produktów pszczelich.
Celem organizatorów tej imprezy jest zaprezentowanie mieszkańcom województwa kujawsko-pomorskiego pozarolniczej działalności, tradycji kulturowych, walorów przyrodniczych regionu, a także ekologicznych metod produkcji żywności.
Jedną z imprez towarzyszących targom jest Wojewódzki Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 11 maja. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Zgłoszenia przyjmowano do 28 kwietnia br. Zgłoszono 8 potraw dwudaniowych i 58 produktów, zaś 8 z nich otrzymało nominację do Konkursu „Perła 2025”.
- Dużo produktów zgłosiły osoby prowadzące rolniczy handel detaliczny – mówi Beata Chełminiak z KPODR, koordynator wojewódzki konkursu. – Cieszę się, że zgłoszenia nie pochodzą już tylko od kół gospodyń wiejskich, choć ich wkład jest wciąż nieoceniony.
A podczas targów w Minikowie nie zabraknie twórców ludowych i ich wyrobów, konkursów dla publiczności, atrakcji dla dzieci. Będzie mowa również o możliwościach wykorzystania energii odnawialnej. Zaplanowano także kącik zdrowia.
Targi będą trwały od godz. 10 do 17.
