
Święto Soli w dawnych klimatach. Doroczny festyn przy ciechocińskiej warzelni
Tę imprezę wymyślono 9 lat temu w gronie działaczy Towarzystwa Przyjaciół Ciechocinka, by pokazać, że Ciechocinek stoi solą wytwarzaną metoda sprzed 200 lat. Dziś podczas kolejnej edycji festynu 'Święto soli - łączy nas Wisła" przed zabytkową warzelnią soli można było poznać dawne rzemiosła, posilić się chlebem ze smalcem i grochówką, posłuchać muzyki. Przewodnicy Maciej Maksymowicz i Jerzy Stawiszyński oprowadzali bezpłatnie po warzelni, gdzie wciąż produkuje się sól warzoną z solanki wydobywanej spod ziemi i zagęszczanej na tężniach.

Święto Soli w dawnych klimatach. Doroczny festyn przy ciechocińskiej warzelni
Tę imprezę wymyślono 9 lat temu w gronie działaczy Towarzystwa Przyjaciół Ciechocinka, by pokazać, że Ciechocinek stoi solą wytwarzaną metoda sprzed 200 lat. Dziś podczas kolejnej edycji festynu 'Święto soli - łączy nas Wisła" przed zabytkową warzelnią soli można było poznać dawne rzemiosła, posilić się chlebem ze smalcem i grochówką, posłuchać muzyki. Przewodnicy Maciej Maksymowicz i Jerzy Stawiszyński oprowadzali bezpłatnie po warzelni, gdzie wciąż produkuje się sól warzoną z solanki wydobywanej spod ziemi i zagęszczanej na tężniach.

Święto Soli w dawnych klimatach. Doroczny festyn przy ciechocińskiej warzelni
Tę imprezę wymyślono 9 lat temu w gronie działaczy Towarzystwa Przyjaciół Ciechocinka, by pokazać, że Ciechocinek stoi solą wytwarzaną metoda sprzed 200 lat. Dziś podczas kolejnej edycji festynu 'Święto soli - łączy nas Wisła" przed zabytkową warzelnią soli można było poznać dawne rzemiosła, posilić się chlebem ze smalcem i grochówką, posłuchać muzyki. Przewodnicy Maciej Maksymowicz i Jerzy Stawiszyński oprowadzali bezpłatnie po warzelni, gdzie wciąż produkuje się sól warzoną z solanki wydobywanej spod ziemi i zagęszczanej na tężniach.

Święto Soli w dawnych klimatach. Doroczny festyn przy ciechocińskiej warzelni
Tę imprezę wymyślono 9 lat temu w gronie działaczy Towarzystwa Przyjaciół Ciechocinka, by pokazać, że Ciechocinek stoi solą wytwarzaną metoda sprzed 200 lat. Dziś podczas kolejnej edycji festynu 'Święto soli - łączy nas Wisła" przed zabytkową warzelnią soli można było poznać dawne rzemiosła, posilić się chlebem ze smalcem i grochówką, posłuchać muzyki. Przewodnicy Maciej Maksymowicz i Jerzy Stawiszyński oprowadzali bezpłatnie po warzelni, gdzie wciąż produkuje się sól warzoną z solanki wydobywanej spod ziemi i zagęszczanej na tężniach.