
Zobacz, jak przygotować doskonały syrop z czarnego bzu na jesienne choroby. Kolejne kroki już na kolejnych zdjęciach.

Usuń gałązki i niedojrzałe owoce
Po zebraniu i przyniesieniu owoców czarnego bzu do domu, pierwszym krokiem, który musimy wykonać, jest obranie i usunięcie wszystkich gałązek. Pomóc w tym może zwykły widelec. Równie ważne jest pozbycie się jeszcze zielonych owoców, które zawierają trującą sambunigrynę. Do przygotowania syropu, potrzebujemy tylko czarnych i mocno dojrzałych owoców.

Odmierz i wrzuć do garnka owoce
Tak przygotowane owoce czarnego bzu, odmierzamy, aby uzyskać kilogram i przesypujemy je do garnka. Ten zalewamy wodą, tak by tylko delikatnie przykryć owoce. Gotujemy bowiem syrop, a nie zupę. Następnie do naszego garnka wrzucamy także przygotowany cukier. Mamy tutaj jednak pełną dowolność. Jeśli nie chcemy go za dużo w naszym syropie, już cztery łyżki powinny wystarczyć. W tym momencie wkładamy nasz garnek na lekki ogień i gotujemy przez minimum dwie godziny.

Dodajemy nasze opcjonalne składniki
Kiedy gotowanie zbliża się do końca, to jest to moment, w którym możemy, choć nie musimy dodać po łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru oraz kilka goździków. Pomogą nam one zaromatyzować i polepszyć smak naszego syropu z czarnego bzu. Po tym warto jeszcze na około 10 minut postawić wszystko na niewielki palnik.