
Papryka - świetna na dietę, źródło antyoksydantów
Powoli zaczyna się sezon na polską paprykę. Pierwsze okazy z krajowych plantacji trafiły już do hurtowni. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Wyjaśniamy pod kolejnymi zdjęciami.
W Polsce największe zagłębie produkcyjne papryki zlokalizowane jest na ziemi radomskiej, w gminach: Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Wyśmierzyce, wskazuje Rynek Hurtowy Bronisze.

Papryka - świetna na dietę, źródło antyoksydantów
Powoli zaczyna się sezon na polską paprykę. Pierwsze okazy z krajowych plantacji trafiły już do hurtowni. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Wyjaśniamy pod kolejnymi zdjęciami.
W Polsce największe zagłębie produkcyjne papryki zlokalizowane jest na ziemi radomskiej, w gminach: Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Wyśmierzyce, wskazuje Rynek Hurtowy Bronisze.

Dlaczego warto jeść paprykę?
Papryka nie jest warzywem kalorycznym, z tego powodu osoby na diecie odchudzającej bez obaw mogą włączyć ją do swojego jadłospisu.
Zawiera dużo węglowodanów, antyoksydantów oraz soli mineralnych.

"Papryka zielona obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa 25 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), jest też źródłem witaminy E. Świetna do leczo jak i do faszerowania".