
GIS ostrzega o wycofanych seriach mąki, w których stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Wycofaną mąkę uznano za produkt potencjalnie groźne dla zdrowia. Zobacz >>>>>

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej. - Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów - ostrzega GIS.

Decyzja o wycofaniu ze sprzedaży dotyczy wybranych 13 partii mąki migdałowej FIVIO 250 g, kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone, producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów.

Wykryte w seriach mąki migdałowej aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, produkowane przez grzyby aflatoksyny są toksyczne przyczyniają się do powstawania wolnych rodników tlenowych, mogą powodować wady w rozwoju płodu, mogą powodować mutacje genów, mogą powodować uszkodzenia wątroby, nerek, układu nerwowego i odpornościowego, sprzyjają powstawaniu raka wątroby.