
Jak długo koronawirus może się utrzymać na żywności? Podpowiadamy, jak ją prawidłowo przechowywać
Naukowcy i lekarze są zgodni, że koronawirus może się utrzymywać na różnych powierzchniach nawet od kilku do kilkudziesięciu godzin. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich zasad związanych z przechowywaniem żywności.
Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać żywność. Naciśnij strzałkę w prawo lub przesuń zdjęcie gestem.

- Możliwość, że dana osoba zachoruje na COVID-19, dotykając powierzchni lub obiektu, na którym jest wirus, a następnie dotykając własnych ust, nosa lub ewentualnie oczu nie jest uważana przez środowiska naukowe za główny sposób rozprzestrzeniania się wirusa. Nie możemy jednak wykluczyć, że jest to jedna z dróg i z tego względu należy zachować szczególną ostrożność - wyjaśnia dr hab. n. o zdr. Mariusz Panczyk adiunkt Zakładu Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Dlatego też zawsze przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce. Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów.

Badania wykazały, że SARS-CoV-2 może trwać od kilku godzin do nawet kilku dni w zależności od powierzchni, na której przebywa i warunków panujących w jego otoczeniu (temperatura, poziom wilgotności). W przeciwieństwie do bakterii czy pleśni wirusy nie mogą rosnąć w żywności. Można więc oczekiwać, że ilość wirusa na jej powierzchni będzie maleć z czasem.