
W przypadku świeżych produktów spożywczych przechowywanych w temperaturze pokojowej lub wyższej będą to około 24 godziny. Czas ten jednak może być dłuższy, jeżeli po przyniesieniu do domu, włożymy świeże produkty do chłodziarki. Wówczas wirus będzie na nich obecny do 72 godzin. Najdłużej przetrwa w zamrażarce. Zaleca się, aby np. w przypadku świeżych warzyw i owoców wyjąć je z siatki i pozostawić na czystej ściereczce z dala od dzieci przez około dobę. Dopiero po tym czasie umyć je pod bieżącą wodą i te, które tego wymagają włożyć do lodówki.

Również pozostawienie pieczywa na 24 godziny powinno wyeliminować ryzyko kontaktu z wirusem. Jeżeli chcemy zjeść pieczywo po przyniesieniu do domu, zaleca się włożenie go na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C. Badania pokazują, że wirus ginie w temp. 70 stopni C po około 300 sek.

Inaczej sprawa ma się z opakowaniami produktów spożywczych (np. tektura, plastik, papier). Zaleca się, aby produkt ostrożnie odpakować uprzednio umytymi rękami, a opakowanie wyrzucić. Ważne jest, aby ręce ponownie umyć i dopiero po tej czynności dotknąć zwartość opakowania umieszczając ją w czystym pojemniku przeznaczonym do przechowywania jedzenia.
Natomiast produkty suche w papierowych i tekturowych opakowaniach należy pozostawić na 24 godziny bez dostępu dzieci.