
Woda ryżowa to produkt uboczny, który zostaje nam po ugotowaniu ryżu. Często wyrzucamy ją poprzez odlewanie do zlewu, a to poważny błąd. Woda po ryżu zawiera bowiem bogactwo składników odżywczych i znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach. Zobacz w galerii, jak możesz wykorzystać wodę po ryżu!

Nawodnienie i dostarczenie witamin
Najprostszym sposobem na wykorzystanie wody ryżowej jest po prostu jej wypicie. Woda ryżowa znacznie lepiej nawodni organizm od wody mineralnej, a ponadto dostarczy mu cennych składników odżywczych - twoja skóra, włosy i paznokcie z pewnością będą ci wdzięczne.

Wsparcie układu pokarmowego
Woda ryżowa pomaga na nudności, wymioty i biegunkę, które są objawami infekcji. Można pić ją bez dodatków lub jako dodatek do napojów i koktajli.

Poprawienie wyglądu skóry
Woda po ryżu doskonale radzi sobie z trądzikiem, przebarwieniami, zaskórnikami. Wystarczy dwa razy dziennie przemyć nią skórę. Ujędrnia i rozświetla.