Składniki odżywcze w wodzie ryżowej
Woda ryżowa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Przenikają one z ryżu podczas gotowania. Wśród nich znajdują się witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Kwas foliowy, obecny w wodzie ryżowej, jest kluczowy dla kobiet w ciąży - wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Dodatkowo, woda po ryżu zawiera minerały takie jak: żelazo, potas, magnez i cynk. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, potas wspiera pracę serca, magnez wpływa na układ nerwowy i mięśniowy, a cynk wzmacnia odporność. Dzięki tym składnikom, woda ryżowa może być wartościowym uzupełnieniem diety.
Zastosowanie wody ryżowej w pielęgnacji
Woda ryżowa znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki zawartości witamin i minerałów, może być stosowana jako naturalny tonik do twarzy, który pomaga w walce z trądzikiem i zmniejsza widoczność porów. Regularne stosowanie wody ryżowej na skórę może poprawić jej elastyczność i nawilżenie.
Woda po ryżu jest również doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów. Może być używana jako płukanka, która wzmacnia włosy, nadaje im blasku i ułatwia rozczesywanie. Dzięki zawartości aminokwasów, woda ryżowa wspiera regenerację włosów i chroni je przed uszkodzeniami.
Tak działa na organizm woda po ryżu
Jakie jeszcze wyjątkowe zastosowanie ma woda po gotowaniu ryżu? Szczegóły w naszej galerii:
Warto jednak pamiętać, że najzdrowsza będzie woda, która została nam po ryżu sypkim, a nie ryżu z foliowych torebek. Ta druga ma mniej składników odżywczych, w dodatku może zawierać toksyczny bisfenol, który uwalnia się z woreczków w trakcie gotowania. Co prawda są to śladowe ilości, które nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, jeżeli jednak mamy wybór pomiędzy ryżem sypanym a ryżem w torebce - zdecydowanie lepszą opcją będzie ten pierwszy.
