
BANANY POMAGAJĄ KONTROLOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI
Banany poprawiają wrażliwość na insulinę, co pomaga organizmowi wydajniej przetwarzać glukozę, zmniejszając w ten sposób wagę. Banany są doskonałym źródłem odpornej skrobi, która ma pozytywny wpływ na insulinooporność.

BANANY SĄ WYSTARCZAJĄCO SŁODKIE, BY STANOWIĆ ZDROWY DESER
Banany mogą pomóc schudnąć, jeśli zostaną włączone do codziennej diety jako dobry zamiennik słodyczy i deserów. Jeśli połączy się banana ze źródłem białka, takim jak migdały, masło orzechowe a nawet paluszek serowy, organizm (także umysł) poczuje się nasycony. Zastępując deser bananami można schudnąć, zapewniając organizmowi większą zawartość składników odżywczych.

ZIELONE BANANY DODAJĄ ENERGII I POPRAWIAJĄ ZDROWIE JELIT
Banany, które są jeszcze trochę niedojrzałe (w tym przypadku im mniej dojrzałe, tym lepiej), są bogatym źródłem zdrowej dla jelit, odpornej na prebiotyki skrobi. Oznacza to, że takimi bananami faktycznie odżywiamy jelita, komórki lepiej reagują na insulinę a uczucie sytości pojawia się szybciej i dłużej się utrzymuje.

BANANY POPRAWIAJĄ TRENING
Średni banan ma około 100 kalorii i zawiera 3 gramy błonnika. Banany są pełne błonnika, który pomaga utrzymać sytość i stabilizuje poziom cukru we krwi, co czyni je doskonałym pokarmem do utraty wagi. Są również bogate w minerały - potas i magnez, które pomagają rozluźnić mięśnie, a nawet pomagają w zasypianiu. Banany mają idealną równowagę między witaminami (B6 i C), błonnikiem, magnezem, manganem, potasem i węglowodanami – których większy procent stanowią kalorie. Liczba kalorii w bananach jest często powodem, dla którego kojarzone są raczej z tyciem niż utratą wagi. Należy jednak pamiętać, że banan zawiera tylko 102 kalorie, co stanowi 12% zalecanego spożycia kalorii.