
JOGURT W ZDROWSZEJ WERSJI BABECZEK
Niektóre przepisy na babeczki wymagają ogromnych ilości kwaśnej śmietany. Zamiast tego można użyć greckiego jogurtu, aby dodać kremowej konsystencji w każdym kęsie.

JOGURTOWE MARYNATY DO MIĘS
Jogurt zmiękcza i wzmacnia smak mięsa, takiego jak kurczak, wieprzowina i wołowina, dzięki czemu jest idealną bazą do marynaty. Przygotowanie marynaty na bazie jogurtu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć filiżankę jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy z oliwek, 2 łyżeczkami ulubionych suszonych ziół oraz solą i pieprzem do smaku.

JOGURT NA SŁONO NA DRUGIE ŚNIADANIE
Jeśli nigdy nie byłeś fanem słodkich dodatków do jogurtu, takich jak owoce czy płatki zbożowe, z pewnością pokochasz trend dodatków pikantnych. Do jogurtu wystarczy dodać sok z cytryny, ostre przyprawy, zioła oraz ogórki, oliwki czy suszone pomidory.

JOGURT DO SMOOTHIE
Jest milion sposobów na zrobienie smoothie i milion różnych składników i kombinacji, których można użyć, aby stworzyć smaczny i odchudzający napój. Jeśli celem jest utrata wagi, koktajl musi zawierać jogurt. Według badań, gęstsze napoje – takie jak koktajle na bazie jogurtu – sprawiają, że ludzie czują się pełniejsi i dłużej nasyceni, niezależnie od ilości dostarczonych kalorii.