
JOGURT NATURALNY ZAMIAST ŚMIETANY
Warto używać jogurtu greckiego zamiast kwaśnej śmietany. Można go wymieszać na przykład z kolendrą i przyprawami, aby uzyskać dodatkowy smak. Ta prosta zmiana nie tylko zaoszczędzi kalorie i tłuszcz, ale także dostarczy trochę dodatkowego białka.

JOGURT DO SOSÓW
Warzywa z dipem wydają się być zdrową przekąską. Jednak domowe wersje wymagają często tłustych składników, takich jak majonez, maślanka i kwaśna śmietana. Zaś kupione w sklepie są pełne niezdrowych substancji, które badania wiążą z przybieraniem na wadze i cukrzycą. Jeśli natomiast do jogurtu naturalnego doda się czosnek, cebulkę, koperek, sól, pieprz i świeży szczypiorek, zyskamy naprawdę zdrową i równie smaczną alternatywę pzekąski.

SERNIK NA BAZIE JOGURTU
Tradycyjny sernik robi się z sera śmietankowego, klasyczne przepisy wymagają również cukru pudru, śmietany... czyli tony cukru i tłuszczu! Aby zrobić zdrowszą wersję sernika bez utraty smaku, wystarczy wymieszać 2 szklanki jogurtu greckiego z ¼ szklanki miodu, dodać 2 duże jajka, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i szczyptę soli. Upiec jak zwykle, ale należy uważnie obserwować ciasto w piekarniku, ponieważ zamiana składników może spowodować, że będzie się piec wolniej lub szybciej niż zwykle.

JOGURT W NALEŚNIKACH I PLACUSZKACH
Naleśniki i placki proteinowe, lekkie i puszyste naleśniki z greckiego jogurtu to najlepsza rzecz na śniadanie! Aby przygotować partię, potrzeba tylko czterech składników: filiżankę mąki pełnoziarnistej, łyżkę proszku do pieczenia, 2 jajka i 1 2/3 szklanki jogurtu.