
JOGURTOWY DRESSING DO SAŁATEK
Jeśli wolisz coś gęstszego i bardziej kremowego niż sos vinaigrette, ale nie jesteś fanem nadmiaru kalorii i źródeł niezdrowych tłuszczów (tych z majonezu czy kwaśnej śmietany), spróbuj stworzyć własny dressing ze zdrowych składników, takich jak awokado i jogurt grecki.

JOGURT ZAMIAST MAJONEZU
Drobno posiekane ogórki i rzodkiewki, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, nasiona sezamu i suszony koprem - tak powstanie niesamowity dodatek do kanapek czy pity. Jogurt grecki zamiast majonezu sprawdza się również podczas przygotowywania sałatki z kurczaka, sałatki z tuńczyka i sałatki ziemniaczanej! Wystarczy zamienić je w stosunku jeden do jednego.

JOGURT W PUREE ZIEMNIACZANYM
Aby stworzyć wysokobiałkowe puree ziemniaczane, wystarczy pominąć mleko, śmietanę i masło, a zamiast tego dodać jogurt grecki.

JOGURTOWE DESERY
Zamień słodkie desery na plasterki świeżych owoców i kremowy domowy dip na bazie jogurtu greckiego. Na przykład połącz 1/2 szklanki jogurtu greckiego z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżeczką brązowego cukru i 1/2 łyżki cynamonu. Idealnie pasuje do truskawek, plasterków jabłka lub gruszki czy ananasa.