
Dla wielu osób pieczywo, a zwłaszcza chleb to podstawowy produkt, jedzony codziennie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Niestety często pieczywo, nawet odpowiednio przechowywane, szybko traci swoją świeżość. Istnieje kilka prostych trików, które warto zastosować, by wydłużyć świeżość pieczywa. Wypróbuj te sposoby na przedłużenie świeżości chleba i bułek w swoim domu.
Jak przedłużyć świeżość chleba? Co zrobić, czy pieczywo dłużej zachowało swoją świeżość? Oto skuteczne sposoby na przedłużenie świeżości chleba i bułek. Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

Pieczywo często przynosimy do domu w foliowych woreczkach. Jednak chleb i bułki nie powinny być w nich przechowywane. Najlepiej do razu wyjąć pieczywo z folii i przełożyć do woreczka z naturalnego materiału, np. lnu, owinąć w ściereczkę lub starą poszewkę na poduszkę. Można też po prostu schować do drewnianego chlebaka.
Przechowywanie chleba w folii może spowodować, że zacznie się zbierać wilgoć. Nie zostanie też zapewniony właściwy obieg powietrza. Pozostawienie chleba w folii naraża go na pleśnienie.

Niektóre osoby przechowują pieczywo w lodówce. Jednak nie jest to dobry sposób - zbyt niska temperatura może spowodować utratę wody w chlebie, a w konsekwencji zmniejszyć walory smakowe. Chleb przechowywany w lodówce szybciej staje się twardy.
Aby wydłużyć świeżość pieczywa, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu.

W chlebaku lub innym miejscu, w którym przechowuje się pieczywo, warto umieścić połówkę jabłka. Sok zawarty w jabłku sprawi, że chleb wolniej czerstwieje. Należy jednak pamiętać, by owoce regularnie wymieniać, aby nie doszło do rozwoju pleśni.