
Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa jest jego zamrożenie. Chleb czy bułki najlepiej rozmrażać na blacie kuchennym. Pieczywo domowego wypieku po rozmrożeniu można ogrzać chwilę w piekarniku – dzięki temu będzie świeże i chrupiące.

Aby odświeżyć czerstwy chleb, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C, a następnie ułożyć chleb na ruszcie. Obok należy postawić naczynie żaroodporne z wlaną wcześniej szklanką wody. Po kilkunastu minutach chleb jest gotowy do spożycia.

Jakość i rodzaj pieczywa ma też wpływ na jego świeżość. Prawdziwy chleb na zakwasie nie potrzebuje żadnych substancji konserwujących, żeby dłużej zachować świeżość, ponieważ taką rolę z samej swojej natury, spełnia właśnie zakwas. Pieczywo przygotowywane na bazie mąki żytniej lub razowej swe walory smakowe zachowuje dłużej niż pieczywo z białej mąki pszennej.
Najkrócej można przechowywać pieczywo wypiekane z głęboko mrożonego gotowego ciasta lub gotowych mieszanek piekarniczych.

Czerstwy chleb można również wykorzystać, na przykład do grzanek, tostów czy zapiekanek. Można też zrobić na słodko - na przykład tosty francuskie. Chleb zamiast smażyć, można też podgrzać w piekarniku - będzie równie smaczny a mniej kaloryczny.
Pieczywo można też użyć do przygotowania kotletów - czerstwa bułka namoczona w wodzie doskonale się sprawdzi jako dodatek do kotletów mielonych, zarówno mięsnych, jak i warzywnych.
Dodanie do sosu kromki chleba bez skórki pod koniec gotowania pomoże go zagęścić. Czerstwy chleb doda też smaku i chrupkości w sałatkach.