
Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Sprawdzone sposoby
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez soli, jednak dodawanie zbyt dużej ilości soli do posiłków może mieć ogromny wpływ na zdrowie i wywołać różne niepokojące objawy. Nadużywanie soli ma swoje skutki uboczne. Przesolona potrawa jest też po prostu niesmaczna.
Każdemu, nawet najbardziej doświadczonym kucharzom zdarza się przesolić zupę, sos czy inną potrawę. Czasem wsypie się jej zbyt dużo a czasem użyte do potrawy produkty zawierają w sobie zbyt wiele soli.
Jak uratować przesolone danie? Czy da się uratować przesoloną zupę? Jak uratować przesolony sos? Z pomocą przychodzą produkty, które prawdopodobnie każdy ma pod ręką. Zobacz sprawdzone sposoby w naszej galerii >>>>>

Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Sprawdzone sposoby
SUROWY ZIEMNIAK
Obierz dużego surowego ziemniaka, przekrój go na pół i wrzuć do garnka. Chwilkę pogotuj i wyciągnij. Przesolona zupa zostanie uratowana - ziemniak powinien wchłonąć większość soli.

Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Sprawdzone sposoby
JABŁKO
Obierz jabłko, przekrój je na ćwiartki i wrzuć do garnka. Wystarczy gotować około 10 minut i wyjąć. Jabłko powinno zadziałać jak ziemniak i wchłonąć większość soli.

Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Sprawdzone sposoby
SKRÓKI OD CHLEBA
Suche skórki od chleba działają jak ryż - wchłaniają sól niczym gąbka. Wystarczy wrzucić skórki od chleba na krótko do garnka po czym wyłowić sitkiem zanim całkiem rozmiękną.